Schouten+moet+illegale+stalbeelden+serieus+nemen
Nieuws
© Jan van Liere

Schouten moet illegale stalbeelden serieus nemen

Landbouwminister Carola Schouten moet bij een beslissing over vervolging van dierverwaarlozing de beschikbare filmbeelden meewegen. Ook wanneer het stiekem gemaakte opnames betreft, vindt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag.

Het CBB deed woensdag uitspraak in een zaak die de Stichting Bont voor Dieren en Animal Rights hadden aangespannen. Het gaat over mogelijke misstanden op een nertsenbedrijf die beide organisaties in 2016 bij het ministerie aankaartten.

Bij hun klacht over vervuilde hokken en het niet behandelen van gewonde dieren voegden ze video-opnames die op het betreffende bedrijf gemaakt zouden zijn. Dit buiten medeweten van de eigenaar en zonder diens toestemming.

Geen dierverwaarlozing

Controle door de NVWA leverde wel enkele technische gebreken op waardoor de nertsen zich zouden kunnen verwonden. Dierverwaarlozing werd echter niet vastgesteld. Ook bij een tweede controle bleek dat niet het geval.

Het ministerie van LNV besloot daarop geen vervolging in te stellen tegen de nertsenhouder. Daarbij werd benadrukt dat beeldmateriaal op zichzelf geen grond kan zijn voor handhavend optreden. Daarbij speelt mee dat de beelden niet door een deskundige zijn gemaakt.

Invloed beelden onduidelijk

Bont voor Dieren en Animal Rights accepteren dat niet en stapten naar de rechter. Die geeft hen nu deels gelijk. Het CBB zegt dat niet duidelijk is of de beelden zijn bekeken, wat er op te zien was en welke invloed de opnames hadden op het besluit om niet te handhaven.

De uitspraak draagt LNV op om een nieuw besluit te nemen over eventuele vervolging. Bij dat besluit moeten de illegaal gemaakte opnames worden betrokken en het ministerie moet duidelijk maken welke invloed ze op het besluit hebben. De rechter wil dat het ministerie van LNV de zaak binnen zes weken in orde maakt.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer