GroentenFruit+Huis+verbaasd+over+plan+belastingverlaging+light%2Ddranken
Nieuws
© Thierry Schut

GroentenFruit Huis verbaasd over plan belastingverlaging light-dranken

GroentenFruit Huis is verbaasd over het voornemen om het btw-tarief voor water en suikervrije frisdranken te verlagen naar nul procent, terwijl in het regeerakkoord een btw-verhoging op groenten en fruit is opgenomen.

De belangenorganisaties voor bedrijven in groente en fruit reageert daarmee op een bericht in het AD dat inzage had in een concept van het nationaal Preventieakkoord. Hieruit bleek dat water en light frisdranken kunnen rekenen een btw-afschaffing. Het idee is dat consumenten zo meer gezonde producten gaan nuttigen.

GroentenFruit Huis heeft, met steun van vele partijen verenigd in de Groente coalitie, diverse malen bij de overheid aangedrongen op een nul-tarief op groenten en fruit om zo een gezonder eetpatroon van consumenten te stimuleren. Meer groenten en fruit in een eetpatroon leidt automatisch tot minder zout, vet en suiker. Tot op heden heeft dat appel niets opgeleverd.

Lagere inkomensgroepen

De regering is van plan de btw op groenten en fruit te verhogen naar negen procent. 'Dit betekent een hogere prijs voor de consument', zegt Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis. 'Een prijsverhoging die juist voor consumenten uit de lagere inkomensgroepen een drempel kunnen vormen om de benodigde verandering van hun eetpatroon te bewerkstelligen.'

'Een verhoging van de consumptie van groenten en fruit, heeft evenals een verhoging van water en andere caloriearme dranken een gunstig effect op de volksgezondheid', vervolgt Mulder. 'Groenten en fruit vormen een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Juiste in de lagere inkomensgroepen blijft de consumptie van groenten en fruit achter bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Schijf van Vijf.'

Bekijk meer over: