Akkoord+over+relatie+met+Verenigd+Koninkrijk+na+brexit
Nieuws
© Europese Commissie

Akkoord over relatie met Verenigd Koninkrijk na brexit

Londen en Brussel hebben een principeakkoord bereikt over hoe de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eruit moet zien na de brexit. Dat meldt EU-president Donald Tusk op Twitter.

'Ik heb zojuist naar de 27 hoofdsteden een concept gestuurd van de politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De voorzitter van de Europese Commissie heeft me geïnformeerd dat die is overeengekomen op het niveau van de onderhandelaars en in principe op politiek niveau, behoudens de goedkeuring van de EU-leiders, aldus de boodschap van Tusk.

• Lees ook: Minister Blok stuurt brexit-noodwet naar Kamer

Na het vertrek van de Britten uit de EU eind maart volgend jaar, streven de scheidende partners naar een 'ambitieus, breed, diep en flexibel partnerschap op het gebied van handel en economie, justitie, buitenlandbeleid en defensie', staat in een uitgelekte tekst die door verscheidene media op Twitter is gezet.

Ontmoeting

Het nieuws over het principeakkoord volgt op een ontmoeting woensdag in Brussel tussen de Britse premier Theresa May en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. In de politieke verklaring is onder meer te lezen dat de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zo sterk mogelijk moeten blijven.

Voor de controle van de veelbesproken grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek wordt gestreefd naar technologische oplossingen. May kan hiermee het deel van haar achterban geruststellen dat vreest dat daar weer fysieke grensposten verschijnen. De onderhandelingen over een nieuw (handels-)verdrag moeten zo snel mogelijk na de brexit beginnen op basis van gelijkwaardigheid. Die gesprekken moetem bij voorkeur voor eind juni 2020 worden afgerond, blijkt uit de tekst.

Brexittop

De politieke verklaring van 26 pagina's moet zondag op een speciale brexittop in Brussel goedgekeurd worden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Ook moeten ze het licht op groen zetten voor de 585 pagina dikke scheidingsakte, die daarna ook door het Britse en het Europese parlement moet worden goedgekeurd.

Tot eind december 2020 geldt nog een overgangsperiode voor het Verenigd Koninkrijk, waarin het land in de interne markt en douane-unie van de EU blijft, maar geen stemrecht meer heeft over het Europese beleid. Ook al geeft de EU-top groen licht voor de scheidingsakte dan nog is de brexit geen gelopen race. Er staat de Britse premier in december nog een belangrijke stemming te wachten in haar eigen parlement.

Geen meerderheid

Woensdag dreigde zij het Lagerhuis dat er helemaal geen brexit meer komt als de parlementariërs haar brexitdeal niet steunen. Het tussenakkoord dat de regering van May vorige week sloot, lijkt daar niet op een meerderheid te kunnen rekenen.

Dwarsliggende parlementariërs verlangen meer zekerheid over de vraag of de Britse wateren toegankelijk blijven voor Europese vissers en wat de positie van onder meer Gibraltar en Noord-Ierland na de brexit zal zijn.

May moet volgens Britse media op de valreep meer gedaan krijgen bij de EU. De onvrede over haar brexitbeleid is al lang groot binnen haar eigen Conservatieve partij. Haar hoop dat er in andere partijen medestanders te vinden zouden zijn, lijkt te vervliegen. Met de nu afgesproken politieke verklaring, zal May in de komende dagen proberen twijfelaars in het parlement over de streep te trekken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer