Geurts+pleit+voor+actie+rond+keurpunt+levend+vee
Nieuws
© Dirk Hol

Geurts pleit voor actie rond keurpunt levend vee

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) vraagt actie van het kabinet om de export van levend vee naar Groot-Brittannië op gang te houden, ook als het tot een harde brexit zou komen. Daarbij gaat het met name om voorbereiden van een speciaal keurpunt.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wezen begin deze week, tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, op het uitblijven van keurpunten voor levend vee. Op dergelijke keurpunten kan de NVWA de nodige controles verrichten die wellicht nodig zijn als de Britten volgend jaar zonder akkoord de Europese Unie verlaten.

Geurts heeft met zijn collega Pieter Omtzigt over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Carola Schouten (LNV) en Eric Wiebes (EZK). Ze willen de mening van beide bewindslieden horen over het uitblijven van actie, waardoor de export van levende dieren mogelijk in gevaar zal komen.

Bedrijfsleven is huiverig

Probleem lijkt te zijn dat een keurpunt alleen nodig is bij een harde brexit. Het private bedrijfsleven is huiverig om er geld in te steken zo lang niet duidelijk is of er volgend jaar extra keuringen nodig zijn.

Geurts en Omtzigt vragen het kabinet nu om er samen met het bedrijfsleven voor te zorgen dat een keurpunt ingericht wordt dat in ieder geval op 29 maart 2019, de dag van de brexit, ingezet kan worden indien noodzakelijk. Het zou bij voorkeur op een plek moeten komen die niet leidt tot onnodige extra kilometers tot het afvaartpunt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
 • Zondag
  16° / 10°
  30 %
Meer weer