Suikerproductie+stijgt+na+2017+met+5+procent
Nieuws
© Nieuwe oogst

Suikerproductie stijgt na 2017 met 5 procent

De Europese Commissie verwacht na 2017 een stijging van de suikerproductie in de Europese Unie met 5 procent.

De hogere productie is volledig gebaseerd op een hoger teeltrendement per hectare. Want tegelijk met de productiestijging gaat de commissie uit van een daling van het areaal suikerbieten.

Het kleinere areaal gaat vermoedelijk vooral ten koste van de productie van ethanol. Overigens is dit afhankelijk van de olieprijs en het naleven in de EU van de bijmengrichtlijn van ethanol aan fossiele brandstoffen.

Herstel suikerprijzen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt naar aanleiding van het deskundigenoverleg voor suiker van de Europese Commissie dat tot het einde van het quotumsysteem een herstel van de suikerprijzen wordt verwacht.

Na 2017 is de richting van de suikerprijs volgens de EC uiterst complex. De prijsvorming is naast de wereldmarkt gelinkt aan de energieprijzen, wisselkoersen, de economische groei en de impact van het vrijgeven van de isoglucoseproductie.

EU netto-exporteur

De EC voorspelt dat het prijsniveau van Europees suiker 75 tot 85 euro per ton hoger zal zijn dan de prijs op de wereldmarkt. Ondanks deze hogere prijs blijft de EU naar verwachting netto-exporteur vanwege de betere kwaliteit en de afname van invoer van ruwe rietsuiker voor raffinage.

Voor de periode na het seizoen 2016-2017 kunnen bietentelers volgens de EC rekenen op een prijsniveau van 25 tot 27 euro per ton suikerbieten.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer