Peilproef+in+Lauwersmeer+opnieuw+afgeblazen
Nieuws
© Anjo de Haan

Peilproef in Lauwersmeer opnieuw afgeblazen

De proef met de peilverhoging in het Lauwersmeer gaat ook dit jaar niet door. Dat heeft provincie Groningen samen met provincie Fryslân en de waterschappen besloten.

De overheden willen eerst de bodemprocedure eind januari bij de Raad van State afwachten, geeft een woordvoerder van de provincie Groningen aan. 'Na de zitting bij de Raad van State is de tijd te krap om de proef te realiseren.' Vorig jaar bliezen de overheden de proef eind februari af omdat er volgens hen te weinig tijd was om de proef uit te voeren.

Al enige tijd is er discussie over de rietproef in het Lauwersmeer waarbij van 15 februari tot 1 april het water 40 centimeter wordt verhoogd om het riet te beschermen. Daarvan moeten ook vogels profiteren.

Boeren en recreatieondernemers zijn tegen de proef. Zij vrezen voor overlast als verzilting en schade aan hun gebouwen. Ze stapten vorig jaar februari naar de rechtbank en de Raad van State om via een spoedverzoek de peilproef op te schorten. Dat verzoek wezen de rechtbank en Raad van State af. Zij oordeelden dat het waterschap Noorderzijlvest juist heeft gehandeld bij de watervergunning en het monitoringsplan.

Dringend

Jaap Vermue die namens ongebouwd in het algemeen bestuur van Noorderzijlvest zit is blij met het uitstel. 'Van uitstel komt hopelijk afstel. De watervergunning is nog maar tot en met 2022 geldig. De proef duurt in totaal twee jaar. De tijd begint te dringen.'

Hoewel de zittingen vorig jaar bij de Raad van State en rechtbank niet in het voordeel van de boeren waren, blijft Vermue hoop houden dat de proef helemaal wordt afgeblazen. 'We hebben de proef liever niet dan wel. De consequenties wat de proef met verzilting doet blijven vaag. We moeten afwachten wat de Raad van State binnenkort oordeelt. We kunnen eerst weer een jaar zonder rietproef.

LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries noemt het besluit van de provincies en waterschappen om de proef af te blazen voor 2019 verstandig. 'Wanneer ze wel verder gaan, belanden ze in een machtsstrijd. Er moet opnieuw naar gekeken worden.'

De Vries verwacht niet dat van uitstel van de peilproef afstel komt. 'Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Er moet wat gebeuren in het Lauwersmeer op het gebied van natuur. Er komt straks wel weer iets uit de hoge hoed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer