Het+weerstation+is+tornadoproof
Column
© Nieuwe Oogst

Het weerstation is tornadoproof

Na de vorige column zei ik tegen mijn vrouw dat het in mijn columns net iets te vaak over het weer gaat. Toegegeven, het is een belangrijke factor in het leven van een vruchtboomkweker, maar er zijn genoeg andere spannende zaken om een column mee te vullen.

Naast het kweken van vruchtbomen zijn we actief met het meten van het weer en de groei. Beter gezegd het aanvoelen (sensoren) ervan. We hebben daarvoor in samenwerking met studenten, een weeramateur, een engineeringsbureau en wat vrienden een meetapparaat gebouwd.

Na anderhalf jaar ontwikkeling is weerstation WolkyTolky ontstaan. We plaatsten het onlangs om 10 uur op een pas geplant perenperceel, Obelix genaamd, in Viersen. Ja, dit jaar hebben de pas geplante percelen namen van striphelden gekregen.

Rond 17.30 uur merkte een teamlid droogjes op dat het weerstation de eerste 11,4 millimeter neerslag had gemeten. Het viel me daarnaast op dat op de doorgestuurde screenshot de windsnelheid duidelijk nog niet goed werd gemeten: die was 223 kilometer per uur. De gebruikelijke kinderziektes, dacht ik nog. Weer tien minuten later bleek er al 28 millimeter neerslag te zijn gevallen.

We reden, gewapend met zaklampen en laarzen, met kloppend hart naar Duitsland

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Om 21 uur liet mijn vrouw me een Facebookbericht zien waarop een tornado te zien was, bij ons net over de grens, in Duitsland. Ik zocht de plaats op met Google en schrok. Het was nog geen 10 kilometer van een van onze percelen vandaan. Ik appte de informatie naar onze weerstationwhatsappgroep en het bleek om perceel Obelix te gaan.

Toen ging het snel. Binnen een kwartier stonden de mannen bij ons op het erf. We reden, gewapend met zaklampen en laarzen, met kloppend hart naar Duitsland.

Op ons perceel zagen we dat alles nog overeind stond. Zowel de jonge boompjes, die door het late planten gelukkig nog geen blad hadden, als ons dappere weerstation. Vol ongeloof zagen we omgewaaide grote bomen en in alle richtingen platgeslagen graan in een strook van 40 meter breed.

Het drong langzaam tot ons door dat het ons door een enorm toeval was gelukt om met ons gloednieuwe weerstation metingen te verrichten in een tornado.

Wij blij dat er geen schade aan het gewas was en onze weeramateur was in extase vanwege de meting waar menig stormchaser jaloers op zou zijn. Mijn conclusie: we hebben een tornadoproof weerstation ontwikkeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer