Meevallers+zorgen+voor+goed+gevulde+schatkist
Nieuws
© Dirk Hol

Meevallers zorgen voor goed gevulde schatkist

Minister Wopke Hoekstra (Financien) gaat dit jaar een fors begrotingsoverschot boeken. Alleen in de eerste drie kwartalen van 2018 waren de inkomsten bijna 12 miljard euro hoger dan de uitgaven.

De oorzaak ligt met name in de goede economische ontwikkelingen en de als gevolg daarvan meevallende inkomsten. Tot en met september kwam er bijna 14 miljard euro meer binnen dan in dezelfde periode in 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor het overgrote deel was dat te danken aan hogere inkomsten bij belastingen en sociale premies.

Gerekend over de afgelopen twaalf maanden boekt de Nederlandse overheid een begrotingsoverschot van 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is aanzienlijk meer dan de 1,1 procent over 2018 waar het Centraal Plan Bureau nog van uitgaat.

Kleinere staatsschuld

De extra geldstroom naar de schatkast leidt tot een verdere afname van de staatsschuld. Eind derde kwartaal bedroeg die 52,9 procent van het bbp. De schuldquote is daarmee met 4,1 procentpunt gedaald sinds begin van het jaar. Iets minder dan de helft daarvan is het gevolg van het begrotingsoverschot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer