Milieulijst+2019+biedt+kansen+voor+methaanbeperking
Nieuws
© Alex J. de Haan

Milieulijst 2019 biedt kansen voor methaanbeperking

Boeren en tuinders krijgen in 2019 meer mogelijkheden om fiscaal gunstig te investeren in technieken die de uitstoot van ammoniak en methaan verminderen. Dat blijkt uit de Milieulijst 2019 die donderdag is gepubliceerd in de Staatscourant.

De Milieulijst geeft aan welke technieken in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Dit keer zijn extra mogelijkheden opgevoerd voor maatregelen die de emissie van ammoniak en methaan uit mest tegengaan. Voorbeelden daarvan zijn investeringen in het scheiden aan de bron van mest en urine en technieken voor het koelen van mest.

Veehouders die investeren in landbouwapparatuur voor sojateelt of het kweken van eendenkroos om in hun eiwitbehoefte te voorzien, komen eveneens in aanmerking voor MIA- en Vamil-voordeel. Nieuw op de Milieulijst zijn daarnaast investeringen die helpen de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Het belastingvoordeel geldt bijvoorbeeld voor bijenhotels, houtwallen en windhagen.

Emissieloze glastuinbouw

Voor de bedekte teelten richt de lijst zich dit jaar vooral op innovatieve (water-)emissieloze glastuinbouw. Daarnaast biedt de Milieulijst 2019 meer voordeel voor investeringen in het langer bewaren van landbouwproducten en het verminderen van voedselverspilling. Zo kunnen ondernemers die investeren in het opwerken van plantaardige reststromen MIA\Vamil krijgen. Ook het verwerken van afgekeurde, overtallige of minder verse voedingsmiddelen tot humaan voedsel komt in aanmerking.

Alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor Vamil en MIA staan vermeld op de zogenoemde Milieulijst. Voor deze fiscale regelingen is in 2019 een bedrag van 139 miljoen euro beschikbaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer