Brussel+balanceert+op+randje+handelsoorlog+na+heffingen+Trump
Nieuws
© Europese Commissie

Brussel balanceert op randje handelsoorlog na heffingen Trump

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten zijn nog niet in een handelsoorlog beland, maar het conflict kan escaleren. Dat vreest EU-handelscommissaris Cecilia Malmström.

Ondanks pogingen om tot een akkoord te komen hebben de Amerikanen vrijdag de heffingen op staal en aluminium van kracht laten worden. Malmström sprak vrijdag in Brussel van een ‘ingewikkelde en heel zorgwekkende situatie’.

Het ‘pure protectionisme’zal volgens haar veel schade aanrichten aan de Europese staalindustrie en veel banen kosten, ook in de VS. ‘Het dreigt de handel in de hele wereld te verstoren.’

‘Wij escaleren niet, we nemen proportionele tegenmaatregelen’, verwees de Zweedse politica naar de heffingen op Amerikaanse producten als spijkerbroeken, whiskey, Harley Davidson-motoren en pindakaas, die de EU voor later deze maand heeft aangekondigd.

Als we het een oorlog gaan noemen, dan wordt het ook een oorlog

Goedkeuren

De lidstaten moeten de lijst nog goedkeuren. Malmström zei samen op te trekken met partnerlanden als Japan, Mexico en Canada.

De EU begint vrijdag een procedure tegen de ‘illegale’ heffingen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ondertussen staat de deur open voor de Amerikanen. ‘Wij hebben dialoog en een positieve agenda aangeboden, de bal ligt bij hen.’

Malmsström vreest voor escalatie van het handelsconflict als de regering Trump ook overgaat tot heffingen op Europese auto’s. De president heeft hier al over gespeculeerd. Dat zou ‘extreem zorgwekkend’’ zijn, besloot Malmström haar persconferentie.

Geen oorlog

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel wil niet van een handelsoorlog spreken. ‘Als we het een oorlog gaan noemen, dan wordt het ook een oorlog’, zei ze vrijdag op NPO Radio 1.

Kaag noemt de tegenmaatregelen van de EU ‘balancerende maatregelen die van belang zijn voor de geloofwaardigheid’ van de EU. De minister wil in dialoog blijven met de Amerikanen. ‘Maar dialoog betekent niet het met elkaar eens zijn.’

Trump voerde in maart al importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. De EU, Canada en Mexico kregen extra respijt. EU-commissaris Cecilia Malmström heeft in die periode tevergeefs geprobeerd een deal te sluiten met de Amerikanen.

Nauwelijks gevolgen

De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross liet bij zijn aankondiging weten dat de VS nog open staat voor een deal met de EU. Volgens hem hebben de Europese tegenmaatregelen nauwelijks gevolgen voor de Amerikaanse economie. Ook denkt hij dat de handelsstrubbelingen de relaties met de getroffen landen niet zullen schaden. Volgens Ross ‘komen ze er mettertijd wel overheen’.

De tegenheffingen die de EU oplegt op whiskey, Harley Davidson-motoren en pindakaas vertegenwoordigen een kleine 3 miljard euro. De schade van de Amerikaanse maatregelen bedraagt volgens Brussel zo'n 6,4 miljard euro. Nederland export jaarlijks voor 600 miljoen euro aan staal naar de VS.

Fruit en varkensvlees

Ook Mexico en Canada kondigden inmiddels tegenheffingen aan. Beide landen pakken staal aan. Mexico voert verder tarieven in tegen varkensvlees en fruit uit de VS. Canada kijkt onder meer naar whiskey en sinaasappelsap. In totaal zijn de Canadese heffingen naar eigen zeggen 16,6 miljard Canadese dollar (circa 11 miljard euro) waard.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer