Calon+noemt+compensatie+voor+I%26amp%3BR%2Dverdachten+terecht
Nieuws
© Eigen Foto

Calon noemt compensatie voor I&R-verdachten terecht

LTO Nederland is tevreden met de compensatie voor onterecht verdachte boeren die met hun I&R-systeem zouden hebben gesjoemeld. Van grootschalige fraude in de rundveehouderij blijkt geen sprake.

Het gaat om 337 melkveebedrijven die in aanmerkingen komen voor compensatie van de geleden schade. Dat meldt landbouwminister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. 'De overheid gaat de bedrijven die onterecht op slot zijn gezet schadeloosstellen. Dat is een ruiterlijk gebaar.'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meende begin dit jaar grootschalige fraude op het spoor te zijn in de rundveehouderij. Een groot aantal melkveebedrijven werd geblokkeerd. Ook kalverhouderijen zijn geblokkeerd als gevolg van vermeende onrechtmatigheden op melkveehouderijen. Dit had volgens Calon een forse impact op het vee, de boer en zijn familie.

Grootschalige fraude

Van grootschalige fraude in de rundveehouderij bleek echter geen sprake te zijn. Schouten erkent in haar Kamerbrief dat haar eerdere aanname dat een flink aantal rundveehouders onjuist gehandeld zou hebben, niet juist is. Calon: 'Het is goed dat er nu zicht is op sluiting van dit dossier.'

Voor een deel van de melkveehouderijen bleek herberekening van de beschikkingen in het kader van het fosfaatreductieplan 2017 nodig naar aanleiding van onvolkomenheden in het I&R-systeem. Deze groep wordt met terugwerkende kracht geconfronteerd met hoge naheffingen. 'Dat is zuur voor deze groep veehouders die niet de wet heeft overtreden maar toch het gevoel heeft beboet te worden', stelt Calon.

I&R-registratie kan en moet beter

De veehouderij is gebaat bij een goed en sluitend werkend meld- en registratiesysteem voor vee. LTO Nederland is positief dat de overheid, samen met de sector, werkt aan mogelijke verbeteringen van het huidige I&R-systeem.

'We blijven samen werken met andere partijen en de overheid aan een beter werkend en praktisch I&R-systeem. Daar is onze veehouderij bij gebaat', aldus Calon.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 4°
  10 %
 • Zondag
  9° / 1°
  10 %
 • Maandag
  9° / 4°
  80 %
Meer weer