Rabobank, ASR en Vitens krikken bodembeheer op

Rabobank, verzekeraar ASR en drinkwaterbedrijf Vitens willen gezamenlijk een dynamische bodemindex gaan ontwikkelen om zo bij te dragen aan gezonde landbouwbedrijven, behoud van de waarde van landbouwgrond en een betaalbare grondwaterwinning. Onlangs tekenden de partijen hiervoor een intentieverklaring.

Rabobank%2C+ASR+en+Vitens+krikken+bodembeheer+op
© Koos van der Spek


Een dergelijke index, in de stijl van het energielabel van huizen, moet agrarische ondernemers veel beter inzicht geven in de bodem die zij gebruiken en hoe ze deze beter kunnen beheren.

De index kan een middel zijn om agrariërs die duurzaam omgaan met hun grond, financiële voordelen te bieden. Dat kan bijvoorbeeld door gunstiger rentetarieven voor boeren die hun bodem aantoonbaar beter beheren, beloning van beter bodembeheer via EU-landbouwsubsidies en toegang tot investeerders die beleggingen met een maatschappelijk doel voorop hebben staan.

Volgende stap

De initiatiefnemers onderzochten al eerder de mogelijkheid van een bodemlabel. Het dynamische label dat de partijen voor zich zien bleek goed mogelijk. Wel is meer data van meer relevante partijen noodzakelijk. Zoals de partijen die reeds een initiatief hebben ontwikkeld voor het verbeteren van de bodem.

De index moet agrarische ondernemers veel beter inzicht geven in de bodem die ze beheren.

Vitens, ASR en Rabobank slaan nu de handen ineen om een dynamische bodemindex te ontwikkelen waarin expertise en data van alle relevante partijen bijeen komen. De initiatiefnemers roepen andere partijen op om te helpen met de ontwikkeling van het bodemlabel. Dit najaar organiseren de initiatiefnemers een bijeenkomst met alle bestaande en nieuwe partijen. Doel is om dan met alle beschikbare kennis en data tot een daadwerkelijk dynamisch bodemindex te komen.

Gezamenlijk belang

Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, Rabobank, de leidende food- en agribank en ASR, verzekeraar en de grootste private landbouwgrondbezitter van Nederland, hebben een gezamenlijk belang om zich in te zetten voor het verbeteren van de bodem.

Ruud Huirne, directeur Rabobank Food & Agri, vindt de bodemindex een belangrijk instrument om de landbouw verder te helpen verduurzamen. 'Hiermee kunnen we agrariërs vooruithelpen die bewust de keuze maken om op een andere manier te gaan boeren.'

'Dat is belangrijk voor het maatschappelijke draagvlak van de sector', zegt Huirne. 'Bovendien zijn ze er zelf ook bij gebaat, omdat de maatregelen die we nemen, goed zijn voor hun eigen grond.'

Niet zuiveren

'Alles wat er niet in onze grondwaterbronnen terecht komt, hoeven we er ook niet uit te zuiveren', zegt Jelle Hannema, CEO van drinkwaterbedrijf Vitens, over de deelname. 'Met dit initiatief kunnen we onze drinkwatervoorziening betaalbaar houden.'

Dick van den Oever, directeur Landelijk Vastgoed bij ASR, wil vooral in de eeuwigheidswaarde investeren. 'De grond die wij bezitten verpachten wij langdurig aan agrariërs en het is in ons beider belang dat er duurzaam met de grond wordt omgegaan. In het licht daarvan hebben wij dit initiatief omarmd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer