Sensors+meten+bodemkwaliteit+van+Vruchtbare+Kringloop+Overijssel+in+Reutum
Nieuws
© Twan Wiermans

Sensors meten bodemkwaliteit van Vruchtbare Kringloop Overijssel in Reutum

Op het demoveld van Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO) in Reutum meten sensoren sinds kort tal van factoren die de bodemkwaliteit bepalen. Met de data die dat oplevert kunnen nieuwe inzichten worden verkregen op het gebied van een gezonde en vruchtbare bodem.


De informatie die wordt verzameld en geanalyseerd, kan straks bruikbare en praktische handvatten opleveren voor goed bodembeheer. Een bijzondere samenwerking in het kader van het project Vruchtbare Kringloop Overijssel. Op meerdere meetpunten in het demoveld van loonbedrijf Poppink zijn door WUR en studenten van Hogeschool Aeres uit Dronten, sensoren geplaatst. Ze meten continu kenmerken als temperatuur, vochtigheid, geleidbaarheid en waterdruk.

In principe kunnen de gegevens van uur tot uur via het internet op afstand worden afgelezen. De data die dat oplevert wordt in combinatie met de verschillende teelt- en bemestingsvormen gekoppeld aan de opbrengst en kwaliteit van het gewas, de kwaliteit van de bodem en het waterbergend en -vasthoudend vermogen. Zo kan het effect op de bodemkwaliteit worden vastgesteld.

De WUR neemt de verwerking van deze data voor haar rekening en de Aeres-studenten werken de komende maanden mee aan monitoring en analyse.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer