Dalende+trend+voor+melkprijzen+EU
Achtergrond
© Arie Meijer

Dalende trend voor melkprijzen EU

De melkprijs in Europa daalt komende maanden waarschijnlijk. Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking. Maar zuivelnoteringen tonen deze week wel een positief gestemde markt.

Het Duitse DMK en het Scandinavische Arla betalen in december 1 euro per 100 kilo minder uit voor boerderijmelk. In november verlaagden Royal A-ware en FrieslandCampina hun uitbetaling met respectievelijk 1,50 euro en 0,70 euro.

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra kondigde deze week een melkprijsdaling van 1 euro per 100 kilo boerderijmelk aan. De melkprijzen van de particuliere Franse zuivelgigant Lactalis, Savenca in Normandië en het Italiaanse Granarolo blijven in december ongewijzigd.

Gezien deze ontwikkelingen verwacht ZuivelNL, die de melkprijsvergelijking uitvoert voor LTO, de komende maanden een dalende trend voor de melkprijzen in de EU.

Trendbreuk op wereldmarkt

De zuivelnoteringen dalen echter niet meer. Zowel de notering van ZuivelNL als de Global Dairy Trade index tonen deze week een positieve ontwikkeling. Dit jaar leverde magermelkpoeder van extra kwaliteit niet eerder 166 euro per 100 kilo op, de ZuivelNL-notering deze week.

De zuivelnoteringen zijn daarmee overigens nog niet terug op het gemiddelde niveau van de laatste jaren. De prijs ligt nog onder de gemiddeld 174,58 euro in 2017 en ver onder de piek van 302,56 euro per 100 kilo in 2013.

De Global Dairy Trade (GDT) beurs noteerde een prijsstijging van 2,7 procent voor boter. De totaalindex voor zuivelproducten die de GDT internetbeurs hanteert, steeg 2,2 procent in waarde.

Trendbreuk

De stijging is een trendbreuk, aangezien het zes maanden geleden is dat de GDT-beursindex in waarde steeg. Het betekent dat het prijsverschil tussen Europese zuivel en zuivelproducten op de wereldmarkt niet meer toeneemt. De laatste maanden groeide dit verschil, blijkt uit marktcijfers van ZuivelNL.

De forse prijsdaling van de verse boternotering van ZuivelNL die zich de laatste weken voordeed, is echter nog niet gekeerd. Al was de prijsdaling met 2 euro per 100 kilo gering in vergelijking tot de laatste weken.

ZuivelNL meldt dat de melkaanvoer in Nederland in oktober met 5,5 procent afnam. De melkaanvoer daalt al sinds februari, de zomermaanden uitgezonderd. Maar een afname met 5,5 procent, zoals in oktober, is uitzonderlijk.

Stagnerende melkaanvoer

In de hele EU stagneerde de melkaanvoer de laatste maanden. In september nam het EU volume zelfs licht af. De droogte in grote delen van Europa lijkt daarmee duidelijk gevolgen te hebben. Opvallend is het sterke herstel van Ierland in augustus en september na een periode van krimp.

Nieuw-Zeeland en de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Uruguay noteren een forse groei. In de Verenigde Staten vlakte de groei af. Gemiddeld over de laatste jaren groeide de Amerikaanse melkaanvoer met 1,6 procent. In Australië nam de productie voor de vierde maand op rij af.

DMK en DOC Kaas

In het Europese melkprijsvergelijk is de naam van DMK gewijzigd in DMK Deutsches Milchkontor eG om te verduidelijken dat het de berekende melkprijs betreft voor de leden-melkveehouders van de Duitse coöperatie.

De onderneming DMK groep is eigendom van deze Duitse coöperatie en de Nederlandse coöperatie DOC Kaas. Doordat beide coöperaties niet dezelfde uitbetalingsmethode hanteren, kan de berekende melkprijs voor het standaardbedrijf verschillen tussen beide coöperaties.

• Bekijk meer zuivelmarktprijzen

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer