Pootgoedbedrijf+betrapt+op+omkatten+consumptieaardappelen
Nieuws
© Koos van der Spek

Pootgoedbedrijf betrapt op omkatten consumptieaardappelen

Een Flevolands pootgoedbedrijf is op heterdaad betrapt op het bijvoegen van de opbrengst van een perceel consumptieaardappelen aan een partij pootgoed.

Breeders Trust brengt deze zaak aan het licht. Volgens directeur Geert Staring van de organisatie, die kwekersrechtzaken voor een groot aantal aardappelhandelshuizen behartigt, is sprake van een omvangrijke malversatie, waarbij een groot pootgoedbedrijf in Luttelgeest betrokken is. Het omkatten betreft tenminste 200 ton consumptieaardappelen die is bijgevoegd aan een partij pootgoed.

De organisatie meldt dat een losstaand perceel aardappelen al maanden in de gaten is gehouden. Dat gebeurde nadat is vastgesteld dat deze zomer in het aardappelgewas een selectiekar rondreed, terwijl het perceel niet was aangemeld voor keuring bij de NAK. Ook viel volgens Breeders Trust op dat de pootafstanden op het perceel niet gebruikelijk zijn voor de consumptieteelt.

Fontane en Innovator

Bij de oogst kon Breeders Trust traceren dat de opbrengsten naar het bewuste pootgoedbedrijf werden getransporteerd. Dit bedrijf heeft naast consumptieaardappelen ruim 100 hectare pootgoed in keuring. Het onderzoek naar het vermeende gesjoemel richt zich in het bijzonder op de rassen Fontane en Innovator.

Vanaf de oogst is keuringsdienst NAK betrokken bij deze zaak. De NAK heeft vrachten gevolgd naar de opslagplaats en daadwerkelijk vastgesteld dat consumptieaardappelen zijn gelabeld en bijgevoegd aan de pootgoedstroom.

Staring legt uit dat nog veel onderzoek gaande is. 'We hebben bruto-opbrengsten van het bedrijf vergeleken met de opbrengsten van proefrooiingen en andere vergelijkbare bedrijven. Ook daarbij zien we duidelijke signalen dat er iets niet in orde is. Het onderzoek zal nu worden uitgebreid over meerdere teeltjaren.'

Passende maatregelen

Keuringsdienst NAK voert een eigen onderzoek uit en heeft volgens Breeders Trust het betrokken bedrijf inmiddels passende maatregelen opgelegd. Arjan Kroon, specialist juridische zaken bij NAK, wil slechts summier een reactie geven.

'Wij kunnen alleen aangeven dat we op een signaal van Breeders Trust hebben gereageerd. Op het pootgoedbedrijf zijn inderdaad afwijkingen geconstateerd. Doordat we tijdig hebben kunnen ingrijpen, is voorkomen dat consumptieaardappelen in het pootgoedkanaal komen. Het onderzoek loopt nog, we moeten wachten op de resultaten daarvan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer