Sector+veroordeelt+fraude+met+pootgoed
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Sector veroordeelt fraude met pootgoed

'Als echt blijkt dat bewust op deze schaal door een bedrijf in Flevoland is gefraudeerd met pootgoed, is dat heel slecht voor het imago van de Nederlandse pootgoedsector', zegt LTO-bestuurder Peter Berghuis.

De voorzitter van LTO-werkgroep Pootaardappelen reageert op het bericht dat in Flevoland een pootgoedbedrijf waarschijnlijk minstens 200 ton consumptieaardappelen heeft bijgevoegd aan partijen pootgoed. 'Dit is een groot risico voor onze sector. We houden ons allemaal aan een gezamenlijk hygiëneprotocol. Dan komen deze berichten niet goed uit.'

• Lees ook: Pootgoedbedrijf betrapt op omkatten consumptieaardappelen

Berghuis zegt dat hij nog maar beperkte informatie heeft over de fraude die is ontdekt door Breeders Trust. Wel stelt hij, dat als de berichten kloppen en worden bevestigd in aanvullend onderzoek, dat dan stevige sancties zeker op de plaats zijn.

Bijzonder teleurgesteld

Directeur Gerard Backx van HZPC zegt vooral bijzonder teleurgesteld te zijn dat een serieuze pootgoedteler op deze schaal zo fundamenteel en moedwillig de regels probeert te ontduiken. 'Dit zorgt potentieel voor een gigantische vervuiling van de pootgoedketen.'

Van het omkatten van consumptieaardappelen naar pootgoed op deze schaal in Nederland heeft Backx nooit eerder gehoord. 'Het lijkt op een bewuste actie, waarbij de betreffende teler grof pootgoed heeft omgewisseld met de fijne sortering van consumptieaardappelen. Hier is lastig op te controleren, vooral ook omdat we in de keten uitgaan van goede trouw van onze telers.'

Niet tolereren

Het Flevolandse bedrijf dat verdacht wordt van de fraude, verkoopt een deel van zijn pootgoed via HZPC. Over de te nemen maatregelen zegt Backx dat er eerst overleg volgt met de betreffende ondernemer. 'Maar het mag duidelijk zijn dat we dit gedrag niet tolereren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer