Massale+animo+voor+gemist+zwangerschapsgeld
Nieuws
© VidiPhoto

Massale animo voor gemist zwangerschapsgeld

Minister Wouter Koolmees (SZW) moet op zoek naar 62 miljoen euro om de tijdelijke zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen te financieren. Bij het UWV kwamen afgelopen tijd massaal aanvragen binnen voor de compensatieregeling.

Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 waren bevallen, maar geen zwangerschapsuitkering kregen, konden tot 1 oktober een compensatie aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV. Dat betaalt hen alsnog 5.600 euro bruto per geboren kind.

• Lees ook: Gemist zwangerschapsgeld snel aanvragen bij UWV

Inmiddels is duidelijk dat 16.500 vrouwen een aanvraag indienden voor in totaal 18.000 kinderen. Als die allemaal worden toegekend, kost dat de overheid ruim 100 miljoen euro. Het geld wordt in het eerste kwartaal van 2019 uitgekeerd.

Zoeken in de begroting

Minister Koolmees had daarvoor op zijn begroting voor 2018 alvast 38 miljoen euro gereserveerd. Hij meldde de Kamer eerder dat bij een grote deelname 'binnen de begroting van SZW' een oplossing moet worden gevonden voor de meerkosten.

Het aantal aanmelding blijkt nu inderdaad erg hoog. Van tevoren was ingeschat dat maximaal twintigduizend geboortes voor de reparatieregeling in aanmerking zouden komen. Daarvan is 90 procent aangemeld.

Extra inkomen

Het kabinet gaat er van uit dat de Belastingdienst de uitkering beschouwt als extra inkomen en niet als een compensatie van niet-genoten zwangerschapsverlof. Dat betekent dat het geld meetelt in de berekening van de inkomstenbelasting over 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer