Compensatie+eerdere+zwangerschap+aanvragen
Nieuws
© John Oud

Compensatie eerdere zwangerschap aanvragen

Vrouwelijke zelfstandigen die tien jaar geleden geen zwangerschapsuitkering kregen, kunnen vanaf 15 mei 2018 een compensatie aanvragen bij het UWV. Daarmee wordt een scheve situatie alsnog rechtgezet.

Het gaat om vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen. Daarvoor en daarna kregen zelfstandigen een bevallings- en zwangerschapsuitkering, maar drie jaar lang was er als gevolg van een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) geen regeling.

Langdurige gerechtelijke procedures leidden in juni 2017 tot de toezegging van minister Lodewijk Asscher (SZW) dat er een compensatieregeling zou komen. Zijn opvolger Wouter Koolmees heeft nu bekend gemaakt dat die regeling over twee maanden wordt opengesteld.

Voor 1 oktober aanvragen

Naar schatting zo'n 20.000 vrouwen kunnen vanaf 15 mei een aanvraag doen voor een compensatie van 5.600 euro bruto. De aanvraagperiode loopt tot 1 oktober 2018. De compensatie wordt vanaf 1 januari 2019 uitgekeerd.

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is een inkomensvoorziening. De compensatie telt daardoor op bij het (gezins)inkomen van de vrouwen. Om terugvorderingen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de compensatie in het nieuwe belastingjaar uitgekeerd.

Daarnaast is de aanvraagperiode verruimd van drie naar vierenhalve maand. Minister Koolmees wil zoveel mogelijk vrouwen de kans te geven een beroep te doen op de regeling. UWV en het ministerie van SZW zullen extra communicatie inzetten om de vrouwen te bereiken.

Boerinnen en tuindersvrouwen

Willemien Koning, voorzitter vanLTO Vrouw en Bedrijf is blij dat de regeling nu definitief is. Ze wijst erop dat ook boerinnen en tuindersvrouwen recht hebben op zwangerschaps- en bevallingsuitkering. We roepen agrarische vrouwen die in de betreffende periode bevallen zijn op om zich te melden bij het UWV of via hun boekhoudbureau de uitkering aan te vragen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer