Gemist+zwangerschapsgeld+nu+aanvragen
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Gemist zwangerschapsgeld nu aanvragen

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 geen zwangerschapsuitkering kregen, kunnen een compensatie aanvragen. Dinsdag 15 mei gaat de aanvraagperiode open.

Drie jaar was er door een wijziging in de Wet arbeid en zorg geen bevallings- en zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Vrouwen die het geld misliepen en hun belangenorganisaties, waaronder LTO Vrouw en Bedrijf, drongen jarenlang aan op een compensatie.

Er was een rechter nodig om de overheid zover te krijgen. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann voerde met de FNV een juridische procedure en kreeg gelijk van de Centrale Raad van Beroep. Die bepaalde dat de vrouwen 'enige vorm van compensatie' moeten krijgen.

Afgelopen najaar besloot toenmalig minister van SZW, Lodewijk Asscher, dat per gemiste zwangerschapsuitkering 5.600 euro bruto wordt betaald. Het UWV voert de regeling uit. Zo'n 20.000 vrouwen, waarvan een deel uit de agrosector, komen hiervoor in aanmerking.

Tot 1 oktober aanvragen

Vanaf dinsdag 15 mei tot uiterlijk 1 oktober 2018 kunnen aanvragen worden ingediend. 'Daarmee is het eindelijk concreet. We hopen dat veel vrouwen gebruik zullen maken van de regeling door de compensatie tijdig aan te vragen', reageert Helma Vermuë, portefeuillehouder van Vrouw en Bedrijf.

De aanvragen lopen via het UWV. Het formulier is te vinden op de website van het uwv. Volgens Vermuë is het relatief eenvoudig in te vullen. 'Belangrijk is dat de burgerservicenummers van moeder en kind worden opgegeven.' Het UWV checkt de gegevens bij de Belastingdienst. Als aan de vereisten wordt voldaan, volgt de uitbetaling tussen 1 januari en 1 april 2019.

Gift voor Proefprocessenfonds

Vermuë roept alle vrouwen die gebruikmaken van de regeling op om een gift over te maken aan het Proefprocessenfonds. 'Alleen al de advocaat- en proceskosten bedroegen zo'n 25.000 euro. Dankzij het fonds is de compensatie er gekomen.' De fiscaal aftrekbare gift kan worden overgemaakt naar NL03 INGB 0000 64 34 64 van Proefprocessenfonds Clara Wichmann.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer