UWV moet van rechter zwangerschapsgeld betalen

Zelfstandig werkende vrouwen die tussen augustus 2004 en juni 2008 een kind kregen, hebben alsnog recht op een uitkering voor de zestien weken rond de bevalling. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft dit oordeel donderdag geveld in een zogenoemde tussenuitspraak.

UWV+moet+van+rechter+zwangerschapsgeld+betalen
© Tienke Wouda

Afschaffing van de eerdere regeling voor zelfstandige vrouwen zonder overgangsregeling, vervangende regeling of compensatie is volgens de rechter in strijd met het VN-Vrouwenverdrag.

De consequentie is dat alle zelfstandig werkende en meewerkende vrouwen die in de betreffende periode een kind hebben gekregen, alsnog een uitkering kunnen aanvragen bij het UWV.

Dat kan niet direct. Eerst moet het UWV voor de drie vrouwen die een rechtzaak aanspanden een nieuw besluit nemen over de manier waarop ze gecompenseerd worden. Daarna zal de CRvB de zaak opnieuw beoordelen.

Redelijke termijn

Het UWV heeft eerder toegezegd dat andere vrouwen in dezelfde situatie ook een uitkering krijgen als de drie vrouwen hun zaak zouden winnen. Voor het aanvragen daarvan krijgt men een redelijke termijn.

Het UWV zal nu naar verwachting met de minister van SZW overleggen hoe uitvoering wordt gegeven aan de uitspraak. Daarna volgen mededelingen over de de verdere procedure, inclusief de manier waarop men zich als gegadigde kan melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer