Zwitsers stemmen verbod op onthoornen weg

Een Zwitsers referendum voor het verbod op het onthoornen van koeien en geiten heeft het zondag niet gehaald. Nee-stemmers behaalden een nipte meerderheid van 54,7 procent.

Zwitsers+stemmen+verbod+op+onthoornen+weg
© Archief

Het referendum was een initiatief van Armin Capaul, deze boer houdt op zijn boerderijen in de bergen van de Zwitserse Jura acht melkkoeien. Volgens zijn overtuiging verliezen de dieren hun waardigheid door het onthoornen. Ook zou de kwaliteit van melk en vlees minder zijn bij koeien zonder hoorns.

• Lees ook: Diversiteit is kracht van biofokkerij

Capaul wist meer dan de benodigde 100.000 handtekeningen te verzamelen om het onderwerp op de lijst voor het landelijke referendum te krijgen. Ook wilde hij dat boeren die koeien hun hoorns laten behouden, daarvoor subsidie zouden ontvangen.

Gevaren

Het voorstel stuitte op veel kritiek uit de Zwitserse veehouderij. Collega-boeren wezen op de gevaren bij het werken met koeien met hoorns. Ook de Zwitserse regering adviseerde burgers om nee te stemmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer