'Boeren goed bezig met onthoornen'

Van de melkveehouders past 80 procent bij het onthoornen pijnbestrijding tegen napijn toe. Daarbij is de sector op de goede weg. Dat stelde staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) deze week op Kamervragen van Marianne Thieme van de PvdD.

%27Boeren+goed+bezig+met+onthoornen%27
© foto: BFG Groep

Thieme vindt dat er te veel dierenleed is omdat 20 procent van de veehouders pijnbestrijding niet toepast. Ze pleitte daarom voor een verplichting.

Dijksma is het hier duidelijk niet mee eens. ‘We hebben met de sector afgesproken dat het onthoornen zo diervriendelijk mogelijk moet gebeuren. Daarbij hoort ook postoperatieve pijnbestrijding. Die pijnbestrijding heeft een positieve invloed op het herstel van de kalveren. Daar is de boer ook bij gebaat. ‘

Ingeslagen weg

De staatssecretaris wil daarom verder op de ingeslagen weg. In de afgelopen jaren zijn afspraken gemaakt met de sector over postoperatieve pijnbestrijding. Ook LTO Nederland ziet het aantal veehouders dat de juiste maatregelen neemt snel toenemen.

Een goed signaal, vindt Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO Nederland: ‘Terwijl onthoornen al decennia wordt toegepast, is napijnbehandeling iets van de laatste jaren. Het is nu de uitdaging om gaten te dichten, zodat bij alle bedrijven deze extra vorm van pijnbestrijding plaatsvindt.’

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer