Dijksma: alternatieven zoeken onthoornen

Melkveehouders moeten op zoek naar alternatieven voor het onthoornen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in haar beleidsbrief dierenwelzijn.

Dijksma%3A+alternatieven+zoeken+onthoornen
© Jos Thelosen

Onthoornen blijft voorlopig wel toegestaan, schrijft Dijksma. 'Dat heb ik met de melkveesector afgesproken. Want de veiligheid van de ondernemer moet gerespecteerd worden.'

In de komende jaren moet de sector aan de slag om alternatieven voor het onthoornen te vinden.

Stalsystemen

Dat kan door het versneld invoeren van hoornloze dieren en het ontwikkelen van andere houderijsystemen of het aanpassen van bestaande stalsystemen waardoor onthoornen minder noodzakelijk wordt.

Dijksma wil in 2018 de afspraken met de sector evalueren. Zolang het onthoornen is toegestaan, moet de ingreep zo diervriendelijk mogelijk gebeuren, geeft Dijksma aan.

Pijnbestrijding

Dat betekent dat voorafgaand aan de ingreep en/of bij nabehandeling pijnbestrijding moet worden gegeven. Dat moet naast de verplichte verdoving gebeuren bij het onthoornen, dat door de dierenarts wordt gegeven.

Dijksma wil bekijken of pijnbestrijding door de houder zelf kan worden uitgevoerd. LTO pleit hier ook voor.

Geiten

Ook in de geitenhouderij blijft onthoornen toegestaan. Maar ook daar moet de sector op zoek naar (huisvestings)alternatieven, onder andere in het door de sector en overheid gefinancierde RIO-project 'Vooruit met de geit'.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer