LTO+West%3A+kaart+bodemdaling+is+wake%2Dupcall
Nieuws
© Koen van Wijk

LTO West: kaart bodemdaling is wake-upcall

'Hopelijk werkt het bericht over versnelde bodemdaling na afgelopen zomer voor overheden als een wake-upcall uit een droge droom', stelt regiomanager Andries Middag van LTO Noord regio West.

De regiomanager reageert daarmee op de eerste Actuele Bodemdalingskaart die deze week in Den Bosch en Zaandam werd gepresenteerd. De kaart is gemaakt op initiatief van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG).

• Lees ook: Droogte heeft geleid tot meetbare verzakkingen

Tijdens de presentatie werd bekendgemaakt dat de droogte van afgelopen zomer bij tientallen huizen leidde tot scheuren en verzakkingen vanwege versnelde bodemdaling, vooral gesignaleerd in veen- en kleigebieden in het westen van het land.

Bodemdaling afremmen is overduidelijk ook in het belang van de gebouwde omgeving

Onderwaterdrainage

'De enorme schade die bodemdaling heeft voor de gebouwde omgeving toont aan dat we er samen iets aan moeten doen. Nu is het de landbouwsector die het voortouw neemt door te innoveren en investeren in onderwaterdrainage', aldus Middag.

'Bodemdaling afremmen is overduidelijk ook in het belang van de gebouwde omgeving. Daarom zouden stedelijke gemeenten en provincies volop mee moeten doen met maatregelen als onderwaterdrainage. Meer dan ze nu al doen.'

Veenbodem

Volgens de regiomanager is versnelde bodemdaling zelfs een kans, voor gebieden waar de veenbodem hooguit een halve meter dik is. 'Als je daar door boert als nu, is het veen over twintig jaar verbrand en zit je op een stabiele kleilaag.'

Provincie Noord-Holland laat zulke gebieden nu al los en wil het waterpeil niet meer aanpassen, geeft Middag aan. 'Het vraagt wel omdenken om die kans te zien.'

Klimaatadaptatie

Middag ziet ook een link met het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie dat deze week is getekend. Daarin wil de overheid de komende jaren zo'n 600 miljoen euro vrij maken voor investeringen in klimaat aanpassingen. Met het geld worden onder meer waterbergingen aangelegd waaruit de landbouw kan putten als het erg droog is.

'Die extra waterbergingscapaciteit kun je combineren met onderwaterdrainage, waarmee je water kan vast houden in droge perioden. En de combinatie met natte natuurgebieden is ook geschikt', aldus de regiomanager.

• Lees ook: 600 miljoen euro voor aanpak klimaatverandering

Interactief

De bodemdalingskaart is een initiatief van het NCG en gemaakt in samenwerking met universiteiten, kenniscentra en geodetische bedrijven. De kaart is interactief en wordt regelmatig bijgewerkt.

Klimaatverandering lijkt een grote rol te spelen bij deze versnelde bodemdaling, stellen de onderzoekers van het NCG. Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling optreedt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer