%27Droogte+heeft+geleid+tot+meetbare+verzakkingen%27
Nieuws
© Mooi Zuidplas

'Droogte heeft geleid tot meetbare verzakkingen'

De droogte van de afgelopen zomer heeft bij tientallen huizen geleid tot scheuren en verzakkingen. Dit is vooral gesignaleerd in veen- en kleigebieden in het westen van het land. Dat meldt het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (het NCG).

De bodemdaling is nu zichtbaar op de eerste Actuele Bodemdalingskaart van Nederland. Deze kaart is gemaakt door het NCG in samenwerking met diverse partners van universiteiten, kennisinstituten en bedrijven.

Klimaatverandering lijkt een grote rol te spelen bij deze versnelde bodemdaling, stellen de onderzoekers van het NCG. Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling optreedt. Dit is een onomkeerbaar proces. Het veen oxideert, waardoor er bovendien ook meer CO2 vrijkomt in de atmosfeer.

Ondiepe bodemdaling

Met de kaart hebben de onderzoekers voor het eerst onderscheid kunnen maken tussen de diepe oorzaken van bodemdaling, zoals gaswinning, en de effecten in de bovenste paar meter. Dat laatste kon tot nu toe niet direct worden gemeten. Het blijkt dat de 'ondiepe' bodemdaling op verschillende plekken in Nederland zelfs groter is dan die door de bekende diepe oorzaken.

Vergeleken met de huidige geodetische kennis, vooral gebaseerd op gegevens van Rijkswaterstaat, zakt Nederland over een veel groter oppervlak dan voorheen gemeten. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de methode van Rijkswaterstaat onvoldoende in staat is om beweging van slappe grond te meten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer