Een op tien werkt in werkt in Friese agrifood

De agrifoodsector in Friesland schept directe werkgelegenheid voor ruim 28.500 personen. Dat betekent dat een op de tien mensen in Friesland in de sector werkt.

Een+op+tien+werkt+in+werkt+in+Friese+agrifood
© Alex J.de Haan

Het is daarmee de vierde sector in de regionale economie, blijkt uit de Agri&Foodscan Fryslân 2018 van Fryske Akademy.

In gemeente Súdwest-Fryslân werkten in 2017 de meeste mensen in de agrifoodsector, ruim 4.100, gevolgd door Leeuwarden en de Fryske Marren. Harlingen en de voormalige gemeente Kollumerland staan met 485 en 502 op de laatste en een-na-laatste plek. De totale werkgelegenheid nam sinds 2000 af van 34.000 naar 28.548 personen.

Oorzaak is de landbouwsector waar de werkgelegenheid met ruim een kwart (27 procent) afnam door het dalend aantal agrarische bedrijven. 64 procent van de Friese landbouwbedrijven zijn melkveehouderijen, akkerbouwbedrijven maken 9 procent uit van het totaal aantal landbouwbedrijven.

Schaalvergroting

Het aantal melkveebedrijven daalde van een kleine 4.000 naar 2.772 vorig jaar. De dalende trend stabiliseert sinds 2010, het aantal bedrijven neemt de laatste jaren nog maar mondjesmaat af. Datzelfde geldt voor de werkgelegenheid.

Waar in de jaren 2000-2007 het aantal bedrijven jaarlijks afnam met 3 à 4 procent, ligt dit percentage vanaf 2008 onder de 2 procent. Verklaring hiervoor is de schaalvergroting. Kleinere bedrijven stoppen, overgebleven bedrijven breiden uit. Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om te beoordelen of dit beeld van blijvende aard is.

Aantal koeien

Het aantal koeien steeg in diezelfde periode van gemiddeld 65 naar 114 per bedrijf. In 2016 daalde dit door de fosfaatwetgeving. Honderd melkveebedrijven waren in 2017 biologisch, 4 procent van het totaal aantal melkveebedrijven.

Woensdagavond werd de eerste Agri&Foodscan gepresenteerd. Na de scan over cijfers, trends en ontwikkelingen in de Friese landbouw en verwerkende industrie, volgen er nog twee. Volgend jaar verschijnt er een scan over duurzaamheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer