Omschakelende varkenshouder rest wachtlijst

Het aantal biologische varkenshouderijen in ons land stijgt nog steeds. Maar die stijging is groter dan de verkoopcijfers van het biologische varkensvlees. Een wachtlijst is het gevolg.

Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) hanteert een wachtlijst met varkenshouders die graag de overstap willen maken van gangbaar naar biologisch. Voorzitter Jeroen Neijmeier van de VBV legt tijdens de jaarlijkse informatiebijeenkomst van de vereniging de situatie uit.

• Lees ook: Markt biologisch varkensvlees in onbalans

'We hebben zeker goede jaren gehad. Maar op dit moment is er zelfs een klein overschot aan biologisch varkensvlees. Vandaar dat onze opkopers voorlopig geen nieuwe varkensboeren erbij nemen. En zo ontstaat de wachtlijst.'

Bedrijf loopt beter

Ineke Braakman is één van de vele aanwezigen in Kootwijkerbroek, waarbij zowel VBV-leden als aspirant leden welkom waren. De varkenshouder uit Lochem werkt al tien jaar biologisch en is erg blij met de overstap die ze destijds samen met haar man maakte. 'Ik zie mijn varkens nu meer als dier en niet meer als product. En het bedrijf loopt beter dan toen we nog gangbaar waren. Dus zowel boer als varken zijn blijer.'

Voor varkensboeren die toch hopen om de overstap te kunnen maken in de toekomst, heeft Braakman de nodige tips. 'Je moet natuurlijk eerst de afzet hebben geregeld. En dat is dus nu voor starters even een probleem. Ik adviseer alvast veel te kijken bij collega's. Hoe ze werken en vooral ook hoe de stallen zijn ingericht. Wij werken bijvoorbeeld met veel natuurlijke ventilatie. Het heeft een tijdje geduurd voordat we dat goed onder controle hadden. En die kennis kunnen we natuurlijk delen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer