'Belang van verzekeren zal in toekomst toenemen'

Marcel van Asseldonk, als wetenschapper verbonden aan Wageningen University, verdiept zich al twintig jaar in het verzekeren van gewassen. Binnen een nieuwe GLB ziet hij het belang van risicomanagement alleen maar groeien.

%27Belang+van+verzekeren+zal+in+toekomst+toenemen%27
© Twan Wiermans

Marcel van Asseldonk, onderzoeker bij Wageningen University & Research, blikt met gemengde gevoelens terug op de kurkdroge zomer. 'Het is een flinke schadepost, maar we hebben gelukkig ruim van tevoren gezien dat droogte bij de brede weersverzekering hoort.'

Sinds de extreme neerslag in 1998 duikt Van Asseldonk in de wereld van landbouwverzekeringen, onder meer in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en LNV. Hij koppelt in 2016 samen met collega's de groei van de brede weersverzekering direct aan overheidsbeleid. Het gaat daarbij om het verlenen van subsidie op de premie en het uitblijven van noodsteun bij weercalamiteiten.

• Lees ook: Droogte stelt weerpolis op de proef

Beide maatregelen moeten de brede weersverzekering aantrekkelijker maken, schetst Van Asseldonk. 'En er moeten genoeg deelnemers zijn om een concurrerend aanbod op de verzekeringsmarkt te krijgen. Verzekeraars kunnen dan premies verder differentiëren naar gewas en locatie. Dat vind ik een goede ontwikkeling.'

Draagvlak

Van Asseldonk denkt dat er binnen de EU-regels nog maatregelen te nemen zijn die de deelname aan de brede weersverzekering kunnen vergroten. In het nieuwe GLB, vanaf 2021, zullen de mogelijkheden voor risicomanagement eveneens groeien. Er zijn nu ook al alternatieve instrumenten, zoals de schadefondsen in Frankrijk en de inkomensstabilisatiefondsen.

Volgens de onderzoeker is voor agrarisch ondernemers de verzekering vaak de sluitpost als het gaat om risicomanagement. 'Veel ondernemers kiezen eerder voor verschillende teelten, het aanleggen van financiële reserves of maatregelen als beregenen. Maar de beste ontwikkeling is als de agrosector de totale weerschade vermindert. Ook verzekeraars spelen daarop in, zoals een financiële tegemoetkoming voor beregenen.'

• Lees ook: 'We boeren hier in een continue klimaatramp'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer