Keuze+kalf+tart+vleesveesector
Nieuws
© Twan Wiermans

Keuze kalf tart vleesveesector

Is een kalf geschikt voor de fokkerij of niet? Bij de geboorte moet een vleesveehouder met fosfaatrechten die keuze al maken. Dat is lastig.

Dat was woensdag in Nijkerk een van de vragen tijdens de informatieavond over fosfaatrechten en vleesvee van Stichting VleesveeNL. Een specialist van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) was hier om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Die waren er veel. De zaal zat afgeladen vol. 'Er hadden zich zeventig ondernemers aangemeld, maar er waren maar liefst 130 mensen aanwezig', vertelt voorzitter Jacco Keuper van VleesveeNL, de brancheorganisatie voor de vleesveehouderij, waarbij ook LTO is aangesloten.

Heikel punt

Een heikel punt dat uit de vragen van aanwezigen naar voren kwam, was de keuze of een kalf wordt aangehouden voor de fokkerij in het kader van fosfaatrechten.

'Bij de geboorte van een vaarskalf moet een ondernemer al kiezen of dit dier voor de fokkerij is bestemd of niet. Je weet helemaal niet hoe het karkas zich gaat ontwikkelen. Wellicht is het karakter van het dier dusdanig dat je hier helemaal niet mee verder wilt fokken', zegt voorzitter Wouter Hartendorf van LTO-vakgroep Vleesveehouderij.

Volgens Hartendorf is dit anders dan bij de melkveehouderij. 'Daar wordt ieder vaarskalf ingezet voor de fokkerij. In de vleesveesector hebben ondernemers nog keuze.'

Controleurs

'Daarmee geven we ook huiswerk mee voor RVO.nl', vult Keuper aan. 'Hoe gaan controleurs straks om met dit soort beslissingen? Stel dat een ondernemer tien dieren heeft voor de fokkerij en één wil niet drachtig worden. Kan de ondernemer dan een elfde als reservedier voor de fokkerij inzetten? Hier moet iets passends voor komen.'

'Daarom is het ook voor RVO.nl goed dat er nu vragen van ondernemers komen. Anders zouden ze hier tijdens controles mee worden geconfronteerd.'

Bewijslast

Een ander punt was dat vleesveehouders niet voor ieder dier fosfaatrechten kregen. Zo was er een ondernemer die een koe wel vijf keer had geïnsemineerd, maar omdat er geen kalf is geboren, hiervoor geen fosfaatrechten kreeg. De inseminaties zijn als bewijslast doorgegeven, maar dit werd door RVO.nl van tafel geveegd.

Een ander wilde fosfaatrechten voor een fokkalf dat al was doodgegaan, weet Keuper.

Buitenland

Weer anderen haalden dieren uit het buitenland. 'Stel dat een hoogdrachtige koe uit Frankrijk wordt gehaald. Betekent dit dan dat dit dier vanaf aankomst telt als jongvee of is dit met terugwerkende kracht?' aldus een vleesveehouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer