Reahel+West+natter+voor+natuurontwikkeling
Nieuws
© Eigen Foto

Reahel West natter voor natuurontwikkeling

Het gebied Reahel West bij Buitenpost wordt heringericht om het geschikter te maken voor de natuur. Momenteel verdroogt het gebied door een laag waterpeil, meldt provincie Fryslân.

Veel natuur is om die reden volgens de provincie al verdwenen. Een hoger waterpeil in de winter in het gebied zorgt er straks voor dat bijzondere planten zoals de rietorchis zich goed kunnen ontwikkelen. Daarbij is een nat gebied ook een geschikt leefgebied voor moeras- en weidevogels. In totaal wordt er 120 hectare ingericht.

Gedeputeerde Johannes Kramer: 'Dit is al een prachtig natuurgebied. We willen er meer uithalen, zodat onder meer weidevogels extra kunnen profiteren van dit gebied. Die horen bij het Friese landschap.'

Kwelwater

In polder Reahel is veel kwelwater en dat is rijk aan mineralen. Die zijn goed voor heel veel zeldzame mossen, planten en insecten die op hun beurt weer vogels en andere dieren aantrekken. Naast weidevogels komen er ook moerasvogels op af, zoals de roerdomp en blauwborst.

De kwel zorgt voor een gevarieerd landschap met natte hooilanden, kleine moerassen en bossen met veel elzen en wilgen. Een landschap met een rijk planten- en dierenleven.

Waterpeil

Om meer kwelwater in het gebied te krijgen, wordt het waterpeil in het natuurgebied verhoogd. De aannemer die de maatregelen uitvoert, verbreedt de sloten en maakt ze dieper. De aannemer verflauwt in het natuurgebied op enkele plaatsen de oevers van de sloten. Daar ontstaan plas-drasgebieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer