%27Fritesbelasting+is+serieuze+bedreiging+aardappelsector%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Fritesbelasting is serieuze bedreiging aardappelsector'

De aardappelverwerkende industrie roept zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheid op zich sterk te maken tegen de extra invoerbelasting die Colombia wil instellen voor frites uit Noordwest-Europa.

'We moeten een ferm signaal afgeven. Anders kan er een domino-effect ontstaan van landen die onze frites extra willen belasten met verstrekkende gevolgen voor onze industrie en voor de hele Nederlandse aardappelsector', waarschuwt secretaris Hylke Brunt van de Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi).

Brunt kwam afgelopen week in de landelijke media veelvuldig aan het woord om een toelichting te geven op het voornemen van Colombia om over ingevroren frites uit Nederland, Duitsland en België extra invoerbelasting in rekening te brengen. Het Zuid-Amerikaanse land beschouwt het als een maatregel tegen het dumpen van goedkope frites van buitenaf en wil daarmee de eigen fritesindustrie beschermen.

Politiek en populistisch besluit

Colombia volgt met de anti-dumpbelasting Brazilië en Zuid-Afrika die vorig jaar dezelfde maatregelen afkondigden. 'Het is een politiek en populistisch besluit dat past bij het beleid van dergelijke landen', stelt Brunt. 'Dit terwijl er geen bewijs is voor aantoonbare schade van de lokale markt. Bovendien is de export van frites naar Colombia het afgelopen jaar zelfs afgenomen.'

Samen met vertegenwoordigers van de verwerkende industrie in België en Duitsland pleit Vavi ervoor dat de Europese Commissie een klachtenprocedure opstart om de fritesheffing door Colombia bij de Wereldhandelsorganisatie WTO te toetsten. Brunt: 'Een onderzoek van de Colombiaanse overheid dat de maatregel moet verantwoorden, is mager en onvolledig. Wat dat betreft kan Brussel al tot actie overgaan.'

Terughoudendheid

Vavi maakt zich enige zorgen over de terughoudendheid van de Europese Commissie om een klacht over de fritesbelasting in te dienen bij de WTO. 'Wellicht is er sprake van onderschatting en is onvoldoende duidelijk dat de florerende aardappelketen de drijver is voor de akkerbouw in Nederland en omringende landen. De fritesindustrie heeft hier de laatste jaren niet voor niets zo'n 2 miljard euro in geïnvesteerd', vindt Brunt.

Komende periode zal Vavi volgens Brunt alle registers opentrekken om het verhaal over de fritesbelasting over de bühne te krijgen. 'Binnenkort gaat een handelsdelegatie met minister-president Mark Rutte en minister Carola Schouten (LNV) naar Colombia. Daar moet dit onderwerp op de agenda staan. Verder hopen we deze week bij de behandeling van het landbouwbeleid ook op aandacht voor ons standpunt in de Tweede Kamer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer