Frico%2Dverzamelaar+lanceert+boek+over+Friese+zuivelfabrieken
Nieuws
© Alex J. de Haan

Frico-verzamelaar lanceert boek over Friese zuivelfabrieken

De Frico-verzameling van Robert Visser uit Leeuwarden leidde tot het boek Zuivelfabrieken in Friesland. Het werd zaterdag gepresenteerd in het Fries Landbouwmuseum bij Leeuwarden.

Vissers verzameling begon toen hij rond 1980 als tienjarige jongen spontaan binnenliep bij de toen nog in werking zijnde Frico-fabriek in Leeuwarden waar hij kaasemblemen kreeg. Enkele jaren later struinde hij de leegstaande panden af, nadat de Leeuwarder fabriek van 1983 op 1984 door enkele jongens in brand was gestoken.

'Ik moest er gewoon kijken. Ons speelkwartier zagen we in vlammen opgaan', vertelde Visser tijdens de presentatie. Samen met zijn broer vond hij archiefmateriaal dat ze in twee vuilniszakken mee naar huis namen. Uit de zuivelfabriek van Oldeterp nam hij een kaasplank mee op het dak van de bus.

Bruikleen

De verzamelwoede resulteerde uiteindelijk in 800 tot 1.000 kaarten, 2.500 kaasemblemen, bouwtekeningen, reclameplaten, kalenders, relatiegeschenken en ijscomachines. 'De spullen stonden tot aan het plafond toe in mijn huis.' Hij gaf zijn collectie enige tijd terug in bruikleen aan het Fries Landbouwmuseum. Museumdirecteur Henk Dijkstra tipte hem om er een boek over te maken.

In Friesland zijn sinds het einde van de negentiende eeuw meer dan 160 zuivelfabrieken gebouwd. Ruim een derde van de dorpen en steden had zo'n fabriek. Net als de kerk werd de zuivelfabriek een sociaal referentiepunt, een plek die de mensen in en rondom dorp of stad verenigde in een gemeenschappelijke activiteit, namelijk het maken van boter en kaas. Nu zijn er nog enkele van die fabrieken over.

Driehonderd pagina

Het ruim driehonderd pagina's tellende boek met teksten van historicus Marijn Molema en architectuurkenner Peter Karstkarel en beeldmateriaal van Robert Visser beschrijft de opkomst, de latere sluitingen en de fusieprocessen van de Friese zuivelfabrieken. Informatie over individuele zuivelfabrieken is alfabetisch per plaats gerangschikt.

Dijkstra verwacht enkele jaren nodig te hebben om de tentoonstelling over de Friese zuivelindustrie op te bouwen. Alles wordt geregistreerd en gedigitaliseerd. 'Iedere keer kwam Robert Visser weer met een auto vol spullen aan. Bijzonder is dat we een doorsnede van de zuivelindustrie kunnen tentoonstellen. Het gaat niet alleen om nostalgie, maar ook om techniek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer