Eemsmond stemt voor boerderijlijst Gebouwd Erfgoed

Boeren in gemeente Eemsmond ontkomen er niet aan dat hun boerderij als karakteristiek is aangewezen. De gemeenteraad ging met acht stemmen voor en vijf tegen op 12 juli alsnog akkoord met het facetbestemmingsplan Gebouwd Erfgoed.

Eemsmond+stemt+voor+boerderijlijst+Gebouwd+Erfgoed
© Anjo de Haan

Over de lijst met zo'n vijfhonderd panden, waarvan rond de 160 boerderijen zijn, was de afgelopen tijd veel discussie. De lijst kwam er op aandringen van de provincie. Die wil hiermee voorkomen dat karakteristieke panden in het aardbevingsgebied worden gesloopt. Boeren voorzien problemen; zij verwachten dat hun bedrijf voor een deel op slot komt te zitten.

De politieke groepering GemeenteBelangen diende enkele weken terug een amendement in om alle bezwaren van boeren tegen de lijst gegrond te verklaren. Hierin ging een meerderheid van de partijen mee. Volgens wethouder Harrie Sienot is dit echter onmogelijk, hij verwacht juridische problemen.

Juridische check

Het CDA, dat in juni voor het amendement stemde, ziet het na een juridische check ook anders. Dat gaf Alie Spijk aan. 'Het amendement is strijdig met hogere wetgeving, het is in strijd met de provinciale omgevingsverordening. Als we opnieuw een bestemmingsplan maken, is het de vraag of het resultaat anders zal zijn.'

GemeenteBelangen blijft pleiten dat boeren vrijwillig op de lijst moeten komen. 'Die vrijheid weegt heel zwaar. Wij willen eigenaren van karakteristieke gebouwen beschermen tegen de kwade Nederlandse Aardolie Maatschappij. We moeten nu niet zelf een kwade partij worden', zei Eltjo Dijkhuis, raadslid namens GemeenteBelangen.

'Slap lammetje'

Plaatselijke LTO Noord-voorzitter Lammert Westerhuis vindt het besluit van de gemeenteraad een 'blamage'. 'Het voorstel is zo slecht en onzorgvuldig. De gemeente had het gevecht richting provincie moeten voeren. Maar partijen die voor het amendement stemden, gaan nu als een slap lammetje mee.'

De raad wil wel dat de provincie zich minder met het gemeentelijke beleid bemoeit. Een geamendeerde motie van GemeenteBelangen en SP werd unaniem aangenomen. Sienot heeft begrip voor de motie. 'De provincie bemoeit zich stevig met de gemeente. We moeten meer de ruimte te krijgen om onze eigen omgevingsvisie vast te stellen', zegt Sienot. Volkomen terecht dat de motie is aangenomen, vindt ook Westerhuis. 'De gemeente moet haar eigen identiteit behouden. We zijn groot en zelfstandig, zeker als we straks fuseren met andere gemeenten. Het provinciale sausje dat er nu over de gemeente komt, is veel te veel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer