LTO+Noord+bedingt+meer+tijd+bij+de+NAM
Nieuws
© Anjo de Haan

LTO Noord bedingt meer tijd bij de NAM

Boeren met oude schades in het aardbevingsgebied in Groningen krijgen extra de tijd om zaken te regelen. Dat heeft LTO Noord bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bedongen.

Deze groep boeren kreeg een aanbod van de NAM voor sloop en nieuwbouw van hun bedrijf. De reactietermijn op het aanbod van de NAM van vier weken blijft van toepassing, maar daarna hebben boeren - net als bij complexe zaken zoals stutten - een half jaar de mogelijkheid om te kijken of het aanbod van de maatschappij op hun bedrijf haalbaar is.

Dat geldt voor zowel het aanbod om deel te nemen aan het Programma Groninger Schuren en Stallen (sloop en nieuwbouw) als het aanbod voor uitkering van een schadebedrag voor herstelwerkzaamheden. Volgens LTO Noord was de tijd te krap om zaken af te ronden met bijvoorbeeld bank en gemeenten over financiering en vergunningverlening voor sloop en nieuwbouw van de bedrijven.

Te veel druk

LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog is blij met het besluit van de NAM. 'Het geeft ruimte. Dat was ook heel erg nodig. Er zat te veel druk op de inhoud. Nu hebben boeren de kans om er als ondernemer goed naar te kijken.' Mocht blijken dat sloop en nieuwbouw uiteindelijk niet haalbaar is, krijgen de ondernemers een vergoeding voor schadeherstel uitgekeerd.

Nieuw hierin is dat boeren die ook niet aardbevingsgerelateerde schade hebben (gecalculeerde C-schade), naast de bevingsgerelateerde schade ook de niet-aardbevingsgerelateerde schade krijgen uitgekeerd. Hiermee wil de NAM de schadeafhandeling versnellen. Wanneer de boeren het aanbod van de NAM niet accepteren, dan kunnen ze zich tot 1 september aanmelden bij de arbiter bodembeweging.

• Lees ook: Afwikkeling bevingschade vraagt meer tijd

Driehonderd schades

Bij de totstandkoming van het nieuwe schadeprotocol voor Groningen in januari is afgesproken dat de NAM de ruim zesduizend openstaande schademeldingen uiterlijk voor 1 juli zal afronden door een eindbod te doen. Dit is inmiddels verlengd naar 9 juli. Van de zesduizend meldingen, zijn er driehonderd agrarisch gerelateerd.

LTO Noord gaat overleggen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over hoe het Programma Groninger Schuren en Stallen in het nieuwe schadeprotocol kan komen. Schade aan mestkelders valt wel in de nieuwe schaderegeling, maar het Programma Groninger Schuren en Stallen niet. 'We doen er alles aan om te zorgen dat boeren gebruik kunnen maken van de regelingen. Daar heeft niet alleen de landbouw baat bij', zegt Den Hertog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer