Meer+begrip+bij+partner+melkveehouder+door+cursus
Nieuws
© René Eijsink

Meer begrip bij partner melkveehouder door cursus

Een nieuw seizoen Boer-in-ontwikkeling is in Raalte van start gegaan. De cursus is speciaal opgezet voor partners van boeren die graag meer basiskennis willen krijgen over de melkveehouderij.


Martin Duijkers is namens Aeres Hogeschool Dronten verbonden aan het project. 'Er kwam bij ons een aanvraag binnen vanuit een boerinnenvereniging in het oosten van het land. Er bleek grote behoefte te zijn aan het opdoen van basiskennis, vooral bij boerinnen die niet zijn opgegroeid in een agrarische omgeving. In een samenwerking met docenten en studenten van Aeres Hogeschool Dronten en MBO Landstede in Raalte begonnen wij daarom vijf jaar geleden deze cursus.'

• Lees ook: Cursus koeienmelken: 'Met de tram is spannender'

Nathalie Kloosterboer runt samen met haar man Geertjan een melkveebedrijf in Oxe en heeft er al één jaar cursus opzitten. Zij start nu vol enthousiasme aan een nieuwe module. 'In het begin van onze relatie kwamen er wel eens termen over de keukentafel, waarvan ik echt niet wist waar het over ging. Nu heb ik bijvoorbeeld kennis van kalveropfok en kuilmonsters. En kan ik erover meepraten. De cursus legt termen en processen uit in een soort jip-en-janneketaal. Dat is toch anders dan dat mijn man het uitlegt. Voor hem is veel vanzelfsprekend en gesneden koek natuurlijk.'

Spanningsveld door huiswerk

De cursisten krijgen naast les door docenten en gastsprekers ook excursies aangeboden. Volgens Kloosterboer kan haar nieuwe kennis in de praktijk nog wel eens voor een klein spanningsveld zorgen op de boerderij. 'Ik kom wel eens thuis met de vraag waarom wij een bepaalde werkwijze hanteren. Juist omdat ik dan net geleerd heb dat het ook anders kan. Geertjan reageert dan vaak met een relaas dat wij het al jaren doen zoals we het doen. Maar samen denken we er dan wel over na. En zo nu en dan passen we ook dingen aan. Het zijn toch nieuwe inzichten waar Geertjan ook baat bij heeft.'

De cursus Boer-in-ontwikkeling is nu alleen nog bestemd voor partners van melkveehouders. Maar Duijkers ziet mogelijkheden om de lessen verder uit te breiden. 'Aeres Hogeschool en Landstede bekijken momenteel of we bijvoorbeeld deze cursus kunnen opzetten voor de akkerbouwsector. En in andere delen van het land. We hebben wel eens cursisten gehad die eenmaal in de twee weken vanuit Limburg naar Raalte kwamen. Dat geeft wel aan dat de behoefte aan meer basiskennis groot is.'

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer