Zorgkwekerij past goed op smal perceel

De Florahoeve in Roelofarendsveen is een kleinschalige zorgkwekerij voor jongeren die extra begeleiding nodig hebben. De deelnemers doen vaardigheden op tijdens het werk in de bloementuin, de moestuin of de houtbewerking.

Zorgkwekerij+past+goed+op+smal+perceel
© Henk Bouwman

Piet en Willy van der Meer hadden een limoniumkwekerij in Roelofarendsveen. Ze hadden zich er al bij neergelegd dat ze geen opvolgers hadden, totdat hun zoon Dennis en zijn vriendin Marsha Outhuis in 2015 met het idee kwamen om het bedrijf om te vormen tot een zorgkwekerij.

'We zitten hier op het smalste perceel in het veen, dat in totaal zo'n 8.500 meter groot is en maar zo'n 25 tot 30 meter breed', legt Dennis van der Meer uit. 'Dat is eigenlijk te klein voor een regulier bedrijf, maar als zorgkwekerij kunnen we het bedrijf nu toch overnemen. Zo kunnen wij onze droom verwezenlijken en blijft er reuring op het bedrijf. Dat vinden mijn ouders ook fijn.'

Voortgezet speciaal onderwijs

Van der Meer werkt vier dagen, Outhuis drie dagen in de week in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Met de decentralisatie van de zorg hebben beiden gezien dat jongeren van achttien jaar en ouder met bijvoorbeeld autisme of het syndroom van Down thuis komen te zitten. 'In het onderwijs leren we hun om zoveel mogelijk hun talenten te benutten en zelfstandig te worden', zegt Outhuis.

Het is schrijnend dat jongeren thuis komen te zitten of moeten kleuren in de dagbesteding

Marsha Outhuis, De Florahoeve in Roelofarendsveen

'Vroeger stroomden ze na school vaak door naar de sociale werkvoorziening. Omdat die nu gesloten is, komen ze vaak thuis te zitten of zitten ze te kleuren in de dagbesteding. Dat vinden wij schrijnend.' Van der Meer: 'Voordat we met de zorgkwekerij zijn begonnen, hebben we eerst bij anderen gekeken, samen met mijn ouders. Die waren al snel om en daarna zijn we met allerlei partijen gaan praten.'

Op 27 augustus 2016 is Zorgkwekerij De Florahoeve op grootse wijze geopend. De kantine was in boerenstijl ingericht en bezoekers konden bloemen plukken in de pluktuin. Kort daarna is de eerste deelnemer begonnen.

Vereniging van Zorgboeren Zuid-Holland

'We zijn lid geworden van de Vereniging van Zorgboeren Zuid-Holland', legt Outhuis uit. 'Zij zijn ook komen kijken of onze locatie passend was voor een zorgkwekerij. Na de opening zijn we op braderieën en infomarkten meer deelnemers gaan werven. Daarnaast hebben we een website, waarop je goed kunt zien wie we zijn. Die wordt veel bezocht.'

'Het voordeel van ons werk op school is dat we daar potentiële deelnemers tegenkomen, die we ook dagbesteding aan kunnen bieden', vult Van der Meer aan. 'Dat gaat altijd in overleg met de ouders.'

Vangnet bieden

Samen met de deelnemers en hun ouders stellen de initiatiefnemers doelen op. 'De leerlingen die uitstromen vanuit het vso, zouden in reguliere banen terecht moeten komen', zegt Van der Meer. 'Maar het bedrijfsleven is daar niet klaar voor. Daarom leren wij onze deelnemers ook werknemersvaardigheden, creëren we mogelijkheden voor hen en willen we een vangnet blijven, ook als ze zijn doorgestroomd naar ander werk.'

De moestuin met onder andere groene en rode tomaten.
De moestuin met onder andere groene en rode tomaten. © Henk Bouwman

'We hebben hier bijvoorbeeld een jongen die vroeger geen onderscheid kon maken tussen groene en rode tomaten', geeft Outhuis als voorbeeld. 'Nu kan hij dat als de beste. Hij sjouwt met zware kruiwagens met houtsnippers en zijn ouders zijn dankbaar, als ze zien hoe hij is gegroeid.'

Dieren

De Florahoeve is gericht op jongeren met een ontwikkelingsachterstand of een behoefte aan extra begeleiding. Ze werken in de bloementuin, moestuin en houtbewerking. Ook heeft de kwekerij een aantal dieren die de deelnemers mogen verzorgen.

'Bij de bloemen werken we van zaadje tot verkoop', legt Outhuis uit. 'We hebben een verkoopstalletje bij ons bedrijf en als we veel bloemen hebben, nemen bevriende bedrijven, zoals Groencentrum De Veense Bukker, de verkoop voor een deel van ons over.'

Veel deuren gaan open

'Sowieso gaan veel deuren voor ons open, omdat wij geen concurrenten zijn voor andere kwekerijen', zegt Van der Meer. 'We hebben bijvoorbeeld alstroemeria's, dahlia's, tulpen, narcissen en chrysanten van andere bedrijven gekregen. Een hovenier heeft ons gevraagd vogelhuisjes te maken en vorig jaar hebben we voor de kerk 280 kerststukjes gemaakt.'

Bloemenplanten gekregen van bevriende bedrijven.
Bloemenplanten gekregen van bevriende bedrijven. © Henk Bouwman

Een van de succesfactoren is volgens de zorgboeren de kleinschaligheid van hun initiatief. Outhuis: 'We hebben op dit moment zeven deelnemers, die op maandag en vrijdag komen. Wij zijn er altijd bij, net als Piet, mijn schoonvader. De deelnemers komen zelf met leuke ideeën en dat draagt bij aan de groepsvorming. We werken samen in de moestuin en in de winter in de werkplaats.'

Toekomst

In de toekomst wil het stel de zorg op de kwekerij uitbreiden. 'Ik heb het naar mijn zin op school, maar mijn hart ligt hier', zegt Van der Meer. 'Omdat we gebruik kunnen maken van de kwekerij, hebben we lage kosten, die we deels kunnen betalen vanuit het persoonsgebonden budget van onze deelnemers.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer