NVWA+treft+bruinrot+in+pootgoed+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NVWA treft bruinrot in pootgoed aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in drie partijen pootaardappelen bruinrot gevonden.

De autoriteit heeft de ziekte vastgesteld in een partij van het ras Spunta bij een pootgoedteler in de provincie Friesland en in een partij van het ras Bartina bij een pootgoedteler in de provincie Groningen. De NVWA onderzoekt de bronnen en de omvang van de bruinrotbesmettingen. De bacterie heeft een quarantainestatus in de Europese Unie. De bruinrotbesmettingen zijn aan het licht gekomen bij reguliere toetsing van pootgoed door de keuringsdienst NAK.

Zusterpartij

In het onderzoek naar de bron en mogelijke verspreiding is inmiddels een besmetting vastgesteld in een partij Spunta bij een pootgoedteler in provincie Noord-Holland. Deze partij is een zusterpartij van de besmette partij in Friesland, waardoor sprake is van een lijnbesmetting. Van andere bedrijven zijn nog zusterpartijen in onderzoek.

Volgens de NVWA kan dit leiden tot meer besmettingen in dezelfde lijn. Onderzoek bij de betrokken stammenteler heeft geen besmetting aan het licht gebracht, waardoor de bron nog niet bekend is. Het onderzoek naar de bron en verspreiding in het ras Bartina is in volle gang.

Maatregelen

Alle andere pootgoedpartijen van de besmette bedrijven mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen. Zusterpartijen, waarin bij het onderzoek de bacterie niet is aangetoond, krijgen de status 'waarschijnlijk besmet'. Dit betekent dat deze ook niet meer mogen worden uitgeplant.

Bruinrot werd begin dit jaar voor het laatst aangetroffen bij een Nederlandse pootgoedteler. Uitvoerig onderzoek bracht destijds aan het licht dat de bacterie hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd is op een stammenteeltbedrijf in Friesland tijdens de storm die op 25 juli 2015 over het noorden van ons land trok. Die zomerstorm werd ook als oorzaak aangemerkt bij vondsten in 2016 en 2017.

Vermoedelijke oorsprong

De NVWA vermoedt dat de besmetting in de pootaardappelen van het ras Spunta die nu worden onderzocht, haar oorsprong heeft in 2015. Onderzoek op het betreffende stammenteeltbedrijf heeft dit echter niet kunnen bevestigen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  40 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer