Bruinrot op twee pootgoedbedrijven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met bruinrot vastgesteld bij twee pootgoedbedrijven in Gelderland en Flevoland. Twee andere bedrijven zijn verdacht.

Bruinrot+op+twee+pootgoedbedrijven
© Nieuwe Oogst

Beide getroffen telers hebben gebruikgemaakt van pootgoed met dezelfde herkomst. Vijf andere pootgoedbedrijven worden ook onderzocht. Het gaat om het herkomstbedrijf en andere bedrijven die pootgoed van dezelfde herkomst hebben gebruikt. Hiervan zijn bij twee bedrijven verwante partijen aangetroffen. Bij de andere drie bedrijven is geen bruinrot gevonden.

Er zijn aanwijzingen dat de besmetting is ontstaan in 2015 op het herkomstbedrijf, toen tijdens een zware storm oppervlaktewater op het betreffende pootgoedperceel terecht is gekomen.

Maatregelen

De NVWA legt maatregelen op aan bedrijven waar een besmetting met bruinrot is vastgesteld. De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten hygiënemaatregelen worden genomen. Voor de drie genoemde bedrijven waar geen bruinrot is aangetroffen, beperken de maatregelen zich tot de verwante partij en hygiënemaatregelen.

Bruinrot is sinds 2009 niet meer aangetroffen in pootaardappelen. In 2011 werd de bacterie Ralstonia solanacearum, die bruinrot veroorzaakt, voor het laatst ontdekt in consumptieaardappelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer