Nog+geen+groen+licht+voor+Limburgs+agropark
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog geen groen licht voor Limburgs agropark

De gemeenteraad van Gulpen-Wittem gaat in december waarschijnlijk akkoord met de donderdagavond aangehouden bestemmingsplanwijziging voor de realisatie van het Agro- & Leisurepark in Nijswiller.

Succesvolle voorbeelden in het buitenland zijn de inspiratiebron voor het park. Gebouwen van een voormalige scholengemeenschap in Nijswiller worden omgeturnd in een toeristisch park waar agrariërs eigen producten gaan maken en vermarkten. Streekproducten worden hier bij elkaar gebracht.

Bezoekers gaan producten beleven door ze te proeven en kopen. Zo wordt de beleving van het Heuvelland in het park omgezet in economische waarde door productie, verwerking en verkoop van regionale agrarische producten. De agrosector en toerisme worden duurzaam versterkt en groeien zo naar elkaar toe.

Wijziging bestemmingsplan

Het plan vereist een bestemmingsplanwijziging dat naast agrarische activiteiten ook voorziet in de inrichting van een restaurant, viersterrenhotel, kinderboerderij en een theater voor sociale en culturele activiteiten. Donderdag hield de gemeenteraad het besluit over de bestemmingsplanwijziging echter nog even aan.

Omliggende agrarische bedrijven hebben nog vragen over hoe het verwerken en verkopen van de producten in zijn werk zal gaan. 'Met name in de buurt gevestigde LLTB-leden met een boerderijwinkel hebben zorg dat hun omzet bij de komst van het park zal teruglopen', schetst voorzitter Jos Brands van LLTB-regio Zuid-Limburg.

Omwonenden positief

'De omwonenden zijn wel positief, ook omdat het lokale verenigingsleven er een plek krijgt', vervolgt Brands. 'En er zijn ook leden die een kans zien om hun producten beter aan de man te brengen. We organiseren binnenkort een Ledencafé met meer uitleg over de kansen die het Agro- & Leisurepark biedt voor onze leden.'

De Stichting Agroproductie- en Leisurepark Zuid-Limburg werd al in 2012 opgericht.

'Het agropark wordt voor agrariërs met een thuiswinkel een gezamenlijk podium met een meerwaarde voor hun business, omdat ze hun streekproducten niet meer alleen aan de eigen keukentafel hoeven te verkopen', stelt stichtingsvoorzitter Herman Vrehen.

'Als we iets willen met duurzaamheid moeten we zorgen voor korte ketens. Mooi is dan ook de samenwerking met supermarktketen Jan Linders, die Zuid-Limburgse streekproducten straks ook gaat aanbieden in zijn vestigingen in Brabant en Gelderland. We zijn er nog niet, maar het lijkt goed te gaan komen', verwacht Vrehen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer