Naast+weerbericht+straks+ook+droogtevoorspelling
Nieuws
© VidiPhoto

Naast weerbericht straks ook droogtevoorspelling

Dankzij nieuwe modellen zijn onderzoekers van Universiteit Utrecht nu in staat om droogteperiodes twee maanden van te voren te voorspellen. Dat is van groot belang voor het vroegtijdig nemen van maatregelen om de invloed van droogte te beperken.

De modellen komen voort uit nieuw onderzoek van hydroloog en droogte-onderzoeker Niko Wanders die samenwerkt met wetenschappers uit Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Zijn bevindingen kunnen gebruikt worden om het water in Nederland voortijdig beter te verdelen.

De modellen houden rekening met de hoeveelheid water die beschikbaar is in Duitsland en Zwitserland, de temperatuur van de zee en de waterreserves in de bodem. Daarmee wordt een inschatting gemaakt of er meer of minder water door de Rijn gaat stromen.

Afremmen

Met de voorspellingen kan er bijvoorbeeld voor extra waterbuffers worden gezorgd in polders en het IJsselmeer. Ook kan eerder ingezet worden op het vasthouden van water in hogere gebieden door het afvoeren naar zee eerder af te remmen.

'De vraag is nu niet meer óf we droogte kunnen voorspellen, maar hoe we gebruik gaan maken van deze voorspellingen. Droogtevoorspellingen zijn nu zo betrouwbaar geworden dat we maatregelen kunnen nemen om de effecten van droogte te verminderen', aldus Wanders op de website van de Universiteit van Utrecht.

Gevolgen minimaliseren

De onderzoeker hoopt dat net als het weerbericht, droogtevoorspellingen in de nabije toekomst dagelijks gebruikt zullen worden door waterbeheerders in Nederland. 'Deze voorspellingen kunnen ons helpen om de gevolgen van droogte te minimaliseren.'

Ondanks dat de zomer nu echt voorbij is kampen grote delen van Nederland nog steeds met droogte. Ook het waterpeil in de Rijn, een belangrijke graadmeter, is nog steeds uitzonderlijk laag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer