De beste kaas uit de regio Leiden

De jaarlijkse Rondom Leiden Kaaskeuring werd donderdag gehouden. Zo'n dertig kaasmakende boeren uit de regio brachten hun beste producten mee naar Zoeterwoude.

Er werden maar liefst 74 boerenkazen aangemeld met daaronder natuurlijk jonge, oude en belegen kaas maar ook de diverse specialiteiten. De acht ervaren keuringsmeesters stortten zich vol overgave op de aanwezige kazen.

Het keuren van kaas betekent vooral veel boren, ruiken, en proeven. Daarnaast worden zowel de buiten- als binnenkant van een kaas beoordeeld. Keurmeester Koos Loomans wijst naar open plekken bij de komijnekaas die hij op tafel heeft liggen.

'Je ziet na het doorsnijden van de kaas dat de komijn niet goed verdeeld is. Dat is jammer want de smaak is wel goed. Maar het is dan natuurlijk geen winnaar'.

Weidegras bepaalt smaak

Een van de grote vragen vooraf was of de droge zomer van invloed zou zijn op de smaak van de kaas. Volgens Theo Warmerdam van de organisatie valt die invloed wel mee. 'Droogte vind je op zich niet terug in de kaas. Maar de hoeveelheid weidegras is wel bepalend voor een stukje smaak en de consistentie dus als een boer veel wintervoer heeft moeten bijvoeren dan krijg je wel andere kaas'.

Theo Warmerdam heeft zelf ook een aantal echte Leidse kazen ingezonden ter keuring.'Ik heb Boeren Leidse met Sleutels meegebracht. Dat is een magere kaas die al eeuwenlang rondom Leiden gemaakt wordt volgens traditioneel recept. Kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade behaalde de hoogste score voor Boeren Leidse kaas met Sleutels.

Beste zelfkazer

Dit jaar werd familie van Leeuwen van biologische kaasboerderij De Vierhuizen uitgeroepen tot beste zelfkazer uit de regio Leiden. Ze behaalden de hoogste score in de categorieën belegen en oude kaas.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer