Theaterstuk+in+stal+belicht+actuele+boerenproblemen
Nieuws
© PeerGroup

Theaterstuk in stal belicht actuele boerenproblemen

In het Drentse Lhee is een lege veestal bij een boerderij tijdelijk omgedoopt tot decor voor theaterstuk Maalkop door PeerGroup. De hoofdrollen worden gespeeld door Fabian Jansen en koe Martje 160.

Maalkop is het verhaal van een jonge boer die het bedrijf van zijn ouders heeft overgenomen en door de huidige regelgeving economisch en persoonlijk in de problemen komt. Hij voelt zich vergroeid met de streek, de grond en de dieren, maar moet noodgedwongen afstand doen van zijn bedrijf. Peergroup speelt deze theaterdialoog tussen een man en zijn koe deze week nog in de lege stal van Jan Bloemerts in het Drentse Lhee.

Bloemerts komt als LTO Noord-bestuurder regelmatig in contact met veehouders die dezelfde problemen hebben als de boer in het theaterstuk. 'Ik vind het erg belangrijk om dit thema kenbaar te maken aan een groter publiek. Om aan te geven waar je als boer tegen aan loopt, hoe lastig het kan zijn om jouw bedrijf draaiende te houden en welke psychische gevolgen dit kan hebben.'

Ritme van het melken

Jan Bloemerts was zelf ook ooit melkveehouder en moest om gezondheidsredenen zijn melkvee inruilen voor vleesvee. 'En aangezien de vleeskoeien nog buiten staan hebben we de stal momenteel leeg en kan de PeerGroup er gebruik van maken.'

De aanwezigheid van Martje 160 op het bedrijf doet wel wat met hem. 'Je merkt dan toch dat je datgene mist waarmee je als kind bent opgegroeid. Zoals bijvoorbeeld het ritme van het melken. Met het verdwijnen van het melkvee van ons bedrijf, verdween er naast een hoop sores ook passie en plezier.'

Mensen zijn geraakt

Het publiek kan voor de theatervoorstelling op vier schermen kijken naar korte documentaires die gemaakt zijn over het huidige boerenleven en de problemen die zich daarin afspelen. Daarnaast is er ook tijd en ruimte voor nazorg. Artistiek leider Dirk Bruinsma ervaart na elke voorstelling weer hoe actueel het thema van Maalkop is. 'Mensen zijn geraakt. En vooral agrarisch publiek herkent natuurlijk de situaties. Dat kan hard binnenkomen.'

Daarom hebben ze vanaf het begin van het project meteen contact gezocht met LTO en Zorg om Boer en Tuinder. 'Zo kregen we een duidelijk beeld van wat er allemaal speelt binnen de agrarische wereld en wisten we dat goede nazorg is gegarandeerd.' Maalkop wordt op 25 t/m 28 oktober nog vijf keer gespeeld, kijk voor meer informatie en reserveringen op www.peergroup.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer