Veel+kalverhouders+dienden+incomplete+subsidieaanvraag+in
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Veel kalverhouders dienden incomplete subsidieaanvraag in

Volgens RVO hebben veel kalverhouders incomplete subsidieaanvragen voor welzijnsvloeren en ammoniakreducerende apparaten ingediend.

Aantallen zijn niet bekend, maar volgens de dienst gaat het om een aanzienlijk deel. Dat schrijft De Kalverhouder. Vleeskalverhouders die willen investeren in ammoniakreducerende apparaten of welzijnsvriendelijke stalvloeren, kunnen tussen 1 oktober 2018 en 30 oktober 17 uur subsidie aanvragen. Met deze subsidie krijgt de vleeskalversector een kwaliteitsimpuls en dit stimuleert innovatie, duurzaamheid en dierenwelzijn.

Volgens RVO zijn in de eerste twee weken van oktober veel incomplete aanvragen binnengekomen. Deze kalverhouders krijgen deze maand nog een reactie van RVO met de vraag aanvullende informatie aan te leveren. Maar deze service kan RVO niet geven voor incomplete aanvragen die in de laatste twee weken van oktober binnenkomen. Deze incomplete aanvragen dreigen dus buiten de aanvraagperiode van 30 oktober 17 uur te vallen.

Fouten

Een veelgemaakte fout wordt gemaakt met de bijgeleverde plattegrond. Deze is weliswaar bijgesloten (als foto of pdf) maar er is niet op te maken wat het aantal stalplaatsen is en welke stalplaatsen worden voorzien van een welzijnsvloer. Belangrijk is dat precies wordt aangegeven welke stalplaatsen, inclusief het aantal dieren, worden voorzien van de nieuwe welzijnsvloer. Verder staat in meerdere offertes niet vermeld dat het gaat om een welzijnsvloer.

Eveneens ontbreken de specificaties en scores zoals die in de regeling benoemd zijn. Enkel uit een begeleidend schrijven blijkt dat het om een welzijnsvloer zou moeten gaan en dat er sprake is van deels renovatie en deels nieuwbouw. Bij het ontbreken van nadere specificaties wordt de subsidie niet verstrekt.

Duurzaamheid

In de aanvraag moeten gegevens opgenomen worden over de duurzaamheid van de toplaag (beschadigingen, slijtvastheid en vervormbaarheid), comfort van de vloer (belasting en materiaaldikte), hygiëne van de vloer, de garantietermijn van minimaal vijf jaar en het reinigingsadvies bij gebruik van een hogedrukreiniger.

Bij de aanvragen van de ammoniakreducerende apparaten speelt eveneens de problematiek van de plattegronden. Verder noemen sommige leveranciers geen reductiepercentage in de offerte. Ze willen geen prestatiegarantie afgeven op hun apparaat waardoor het risico voor een onvoldoende werking van de luchtwasser bij de kalverhouder ligt.

Budget

Er is in totaal 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2018 en 2019. Dit bedrag is verdeeld in 7,5 miljoen euro voor ammoniakreducerende apparaten en 7,5 miljoen euro voor welzijnsvriendelijke stalvloeren.

De volgende openstelling is van 1 september 2019 tot en met 30 september 2019. De subsidie bedraagt maximaal 40 procent van de kosten (exclusief btw) die kalverhouders maken voor de aanschaf en installatie van hun investering. Voor ammoniakreducerende apparaten is het maximum subsidiebedrag 100.000 euro per vleeskalverhouder.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer