Twee+derde+akkerbouwers+machtigt+RVO%2Enl+voor+heffingen
Nieuws
© Han Reindsen

Twee derde akkerbouwers machtigt RVO.nl voor heffingen

Van de akkerbouwers heeft 60 tot 66 procent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) gemachtigd om hun areaalgegevens door te geven aan de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw).

Vorige week heeft BO Akkerbouw het net opgehaald en daaruit blijkt dat ruim twee derde van de akkerbouwers RVO.nl via de Gecombineerde opgave heeft gemachtigd. Met de areaalgegevens berekent BO Akkerbouw de heffingen die alle akkerbouwers moeten betalen voor het Programma Onderzoek en Innovatie.

'We zien dat vooral de grotere akkerbouwers de machtiging bij RVO.nl hebben aangevinkt. Het gaat om telers met een groter areaal aardappelen, bieten en granen. De kleine bedrijven hebben minder machtigingen afgegeven, zo'n 60 procent', zegt directeur Matthé Elema van BO Akkerbouw.

Niet voldoende

Elema is niet ontevreden over de score. 'De kern van de akkerbouw ziet het belang van de heffingen voor onderzoek en innovatie. Maar twee derde is niet voldoende. We hadden graag 100 procent gezien, want telers van aardappelen, bieten en granen zijn verplicht om de areaalgegevens door te geven.'

Het makkelijkste is via de machtigingspagina op de website van RVO.nl, zegt Elema. 'Dat kan nog steeds en akkerbouwers krijgen dan een korting van 50 euro op de heffingen. De rest van de akkerbouwers gaan we de komende tijd een opgaveformulier van BO Akkerbouw toesturen om de areaalgegevens te verschaffen.'

BO Akkerbouw heeft een algemeenverbindendverklaring voor het onderzoeksprogramma. Dat betekent dat alle akkerbouwers mee moeten betalen. BO Akkerbouw gaat nu de tarieven bepalen en in de tweede helft van dit jaar de facturen toesturen.

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer