RVO+werkt+mee+aan+verstrekking+akkerbouwgegevens
Nieuws
© ZLTO, Monique Jansen

RVO werkt mee aan verstrekking akkerbouwgegevens

Telers kunnen vanaf 1 maart via de Gecombineerde opgave Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw machtigen om toegang te krijgen tot de areaalgegevens die zij aan RVO melden.

Met deze machtiging kan een teler eenvoudig voldoen aan zijn verplichting tot registratie en gegevensverstrekking voor de financiële bijdrage voor het collectief akkerbouwonderzoek. Met de uiteindelijke toezegging van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) om mee te werken aan de verstrekking van bedrijfsgegevens van akkerbouwers lijkt er een oplossing te zijn voor het uitvoeren van het onderzoeksprogramma waarvoor een verbindendverklaring geldt.

Gezien de voorgeschiedenis is directeur Matthé Elema van BO Akkerbouw gelukkig met de oplossing die RVO biedt. 'De akkerbouwers kunnen nu een kruisje zetten in hun Gecombineerde opgave. Het betekent meteen dat we los kunnen gaan en dat is van groot belang om te kunnen starten met ons onderzoeksprogramma.'

Voorzitter Dirk de Lugt van BO Akkerbouw vindt dat met de toezegging van RVO aan belangrijke voorwaarde is voldaan voor het collectief akkerbouwonderzoek. 'De basis voor een financiering met een breed draagvlak is hiermee gelegd.'

BO Akkerbouw heeft het programma Onderzoek en Innovatie voor de periode tot en met 2020 vastgesteld. Het programma spitst zich toe op gewas- en ketenoverschrijdend onderzoek voor de akkerbouw en richt zich op thema's als gezonde bodem en bemesting, bodem- en plantweerbaarheid en plantgezondheid.

Financiële bijdrage

Omdat het programma van belang is voor de gehele akkerbouw, het alleen collectief kan worden georganiseerd en iedereen van de resultaten kan profiteren, heeft de minister van Economische Zaken het programma en de financiering al in 2016 verbindend verklaard. Dit houdt in dat alle telers financieel aan het onderzoek moeten bijdragen.

Volgens Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-Akkerbouw, heeft de sector met de verbindendverklaring een krachtig instrument om zijn eigen collectieve onderzoek goed te organiseren. 'Dat is ontzettend belangrijk. De akkerbouw wil koploper blijven op terreinen als plantgezondheid en klimaat. Daarvoor is onderzoek en innovatie nodig. We zijn blij dat dit nu door RVO gefaciliteerd wordt.'

Teun de Jong, voorzitter van NAV (Nederlandse Akkerbouwvakbond), benadrukt dat telers zelf de inhoud van het onderzoeksprogramma bepalen. 'De ideeën voor onderzoek worden voorgelegd aan een panel met ruim honderd telers. De uiteindelijke projectvoorstellen worden beoordeeld binnen de Sectie Teelt van BO Akkerbouw. NAV en LTO zijn daarin vertegenwoordigd.'

Verplichte bijdragen

Het onderzoeksprogramma wordt gefinancierd uit verplichte bijdragen die alle telers van granen, consumptie-, poot- en zetmeelaardappelen en suikerbieten betalen. Later dit jaar stelt BO Akkerbouw de tarieven voor 2018 vast.

Telers kunnen vanaf 1 maart 2018 in de Gecombineerde opgave aangeven dat de areaalgegevens van de genoemde gewassen aan BO Akkerbouw mogen worden verstrekt. Hiervoor is een vraag over het verstrekken van machtigingen aan erkende brancheorganisaties opgenomen. Met een ja op deze vraag is, voldoen telers aan hun verplichting tot registratie en gegevensverstrekking.

Telers die de machtiging niet aanvinken, zijn verplicht zich apart bij BO Akkerbouw te registreren en de areaalgegevens op een andere wijze te verstrekken. De verplichte bijdragen zullen in de periode tot en met 2020 steeds jaarlijks in de tweede helft van het jaar worden opgelegd.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer