Kabinet+wil+zomertijd+uitgebreider+bespreken
Nieuws
© DIRK HOL

Kabinet wil zomertijd uitgebreider bespreken

Het kabinet heeft meer tijd nodig om over de aanpassing van de zomertijd te beslissen. Een peiling van de mening onder Nederlanders hoort daar ook bij. Dat meldt het kabinet in een reactie op voorstellen van de Europese Commissie.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om het huidige systeem van het halfjaarlijks verzetten van de klok af te schaffen. Zo zouden lidstaten zelf moeten beslissen over welke tijd zij hanteren. Die beslissing moet dit voorjaar worden genomen, maar dat vindt het kabinet niet haalbaar.

Het kabinet vindt de zomer- en wintertijd een 'belangrijk onderwerp dat enorm leeft onder de Nederlanders'. Sinds het voorstel van de Commissie is het een onderwerp van maatschappelijke discussie, stelt het kabinet. Over het al dan niet verzetten van de klok hebben veel mensen een opvatting. Dat is ook logisch, stelt het kabinet, want het raakt mensen - van jong tot oud - in hun dagelijkse leven.

Mening peilen

Het kabinet vindt het positief dat de Europese Commissie dit onderwerp agendeert. Het kabinet zal bij de nadere standpuntbepaling door middel van een peiling onder Nederlanders de maatschappelijke opvattingen meewegen.

Nederland ziet voordelen in een zoveel mogelijk geharmoniseerd tijdsysteem in de Europese Unie. Het kabinet ziet daarvoor twee opties. Naast het huidige systeem met wisseling tussen zomertijd en wintertijd, is dat 'permanente wintertijd' (ofwel 'standaardtijd') en 'permanente zomertijd'.

Afstemming met de buren

Het kabinet hecht in het bijzonder aan afstemming met de naburige landen, waaronder de Benelux en Duitsland. Nederland zal de Europese Commissie ook vragen de gevolgen zo spoedig mogelijk in kaart te brengen om het voorstel te kunnen beoordelen. Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nu onvoldoende duidelijk maakt wat de exacte voor- en nadelen van de diverse keuzes zijn en vraagt om een betere inhoudelijke onderbouwing.

De snelheid waarmee de Europese Commissie deze wijziging wil doorvoeren acht de Nederlandse regering niet realistisch. Om voor 1 april 2019 Europese overeenstemming te krijgen en een wetswijziging in Tweede en Eerste Kamer te bespreken en vervolgens zorgvuldige in te voeren, is meer tijd nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer