Juncker+belooft+afschaffen+regeling+zomertijd
Nieuws
© Europese Commissie

Juncker belooft afschaffen regeling zomertijd

De Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd en komt binnenkort waarschijnlijk met een voorstel om te komen tot één standaardtijd voor de Europese Unie.

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft dit vanmorgen verteld aan Duitse media. Volgens de bewindsman is de Europese Commissie tot dit besluit gekomen, nadat uit een enquête onder 4,6 miljoen Europeanen bleek dat 80 procent af wil van het halfjaarlijks verzetten van de klok.

Eerder dit jaar gaf het Europees Parlement al de opdracht voor een onderzoek naar de gevolgen van het afschaffen van de zomer- en wintertijd. Als de Europese Commissie komt met een plan voor een nieuw tijdsysteem, dan moeten daarna de EU-lidstaten en het Europees Parlement daarover een definitief besluit nemen.

Verstoring bioritme

Op twitter wijst tv-weerman Gerrit Hiemstra erop dat het in de winter 's ochtends tot 10 uur donker blijft, als Europa kiest voor alleen maar de zomertijd. Veel Europeanen hebben overigens in de enquête aangegeven dat ze tegen het verzetten van de klok zijn vanwege verstoring van hun bioritme. Dat zorgt onder meer voor slaapproblemen.

De laatste zondag van oktober wordt in de EU de klok teruggezet naar de wintertijd. Deze tijd is de officiële standaardtijd. De regeling van de zomertijd is in Nederland in 1976 ingevoerd vanwege de energiebesparing en geldt vanaf 1996 in alle lidstaten van de Europese Unie.

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer