Eerste+bladschimmels+gevonden+in+suikerbieten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Eerste bladschimmels gevonden in suikerbieten

Op de noordelijke lichte gronden en op bietenpercelen in Limburg en Oost Brabant zijn de eerste aantastingen van cercospora en stemphylium gevonden.

Suiker Unie waarschuwt de bietentelers om het gewas te controleren op bladschimmels en een bestrijding uit te voeren mocht dat nodig zijn. Het kiezen van een fungicide is afhankelijk van de gevonden aantasting. De bestrijdingsadviezen zijn te vinden op een speciale bladschimmelpagina op de website van het IRS.

Het IRS meldt dat de bestrijding van cercospora extra aandacht vraagt. Van deze schimmel is bekend dat er sprake is van de ontwikkeling van resistentie voor enkele veel gebruikte actieve stoffen. Het IRS onderzocht afgelopen winter 28 isolaten van cercospora op resistentie en gevoeligheid voor de gebruikte middelen.

Isolaten resistent

Van deze isolaten bleken 23 resistent voor strobilurines en 41 procent minder gevoelig voor triazolen. Volgens het IRS kan dit de beheersing van cercospora extra moeilijk maken. Dit geldt zeker als er niet bij de allereerste vlekjes een bespuiting is uitgevoerd.

Het IRS adviseert bietentelers om bij een eerste cercospora-aantasting een bespuiting uit te voeren met een triazool, zoals Opus Team, Spyrale of Diffure Pro. Een wekelijkse controle is daarna nodig om te bekijken of de vlekjes niet uitbreiden.

Als dat wel gebeurt moeten de bietentelers een tweede bespuiting uitvoeren met een ander middel. Bij vervolgbespuitingen is het belangrijk om de middelen te blijven afwisselen, meldt het IRS.

Herkennen bladschimmels

Wanneer naast cercospora ook stemphylium op een perceel voorkomt dan is de keuze voor een bestrijding met Spyrale het meest aan te bevelen. Het IRS benadrukt dat voor een goede beheersing het herkennen van bladschimmels cruciaal is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer