Nieuw onderzoekscontract cultuur- en gebruikswaarde granen

Voor het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor wintertarwe, zomergerst en zomertarwe hebben partijen een nieuw convenant afgesloten.

Nieuw+onderzoekscontract+cultuur%2D+en+gebruikswaarde+granen
© Han Reindsen

Het bestuur van de Gewasgroep Granen, Peulvruchten en Fijne zaden van Plantum heeft een nieuw contract afgesloten met Wageningen University & Research voor de uitvoering van het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor wintertarwe, zomergerst en zomertarwe. Het overeenkomst is voor de periode tot en met oogst 2023.

Dankzij medefinanciering vanuit de Brancheorganisatie Akkerbouw zijn aan het pakket voor wintertarwe twee proefvelden zonder ziektebestrijding toegevoegd. Dit om de betrouwbaarheid van de cijfers te vergroten.

'De extra aandacht voor de gevoeligheid van rassen voor een aantal ziekten komt voort uit de wens om tot steeds betere rassen te komen, die minder afhankelijk zijn van gewasbescherming. Om de weerbaarheid te vergroten is een goed aanbod van rassen essentieel', zegt Martin Robaard, voorzitter van de Gewasgroep Granen van Plantum.

Opbrengstpotentieel

De inzaai van proeven voor het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voor wintertarwe staat voor de deur. Het bestuur van de Gewasgroep Granen, Peulvruchten en Fijne zaden van Plantum is daarom blij dat er een nieuwe contractperiode is afgesloten met Wageningen UR.

'Voor wintertarwe, het grootste gewas, is vanaf 1980 een stijging in genetisch opbrengstpotentieel van ongeveer 1 procent per jaar inzichtelijk gemaakt door het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek. Deze objectieve cijfers laten zien dat er sprake is van een mooie genetische vooruitgang', verklaart onderzoeker Lubbert van den Brink van Wageningen UR.

Rassenlijst

De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst zodat akkerbouwers de voor hen meest geschikte rassen in beeld krijgen. Ook speciale eigenschappen zoals bakkwaliteit voor wintertarwe en brouwkwaliteit voor zomergerst worden in de Aanbevelende Rassenlijst weergegeven.

De Commissie voor Samenstellen van de Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) is verantwoordelijk voor de juiste weergave van resultaten van het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek. De Raad voor Plantenrassen kijkt mee, stelt minimumnormen voor markttoegang en borgt de kwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer