Plantum+roept+politici+op+plantpotentie+te+benutten
Nieuws
© Eigen Foto

Plantum roept politici op plantpotentie te benutten

Planten hebben de potentie om bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Voor het benutten van deze potentie is stimulerend beleid nodig. Dat moet mede van politici komen.

Om dit kenbaar te maken heeft Plantum, de branchevereniging voor zaden en jonge planten, op 15 mei de petitie 'Laat plantpotentie voor de maatschappij bloeien' aangeboden aan de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer.

In de petitie vraagt Plantum aan alle politieke partijen van Nederland om zich, juist in de week van de internationale 'Fascination of Plants Day', gezamenlijk in te zetten om de potentie van planten voor maatschappelijke doelen te benutten en beperkend beleid op te heffen.

Internationale dag

Op 18 mei wordt de internationale Fascination of Plants Day gevierd. Dit is een dag waarop planten in het zonnetje worden gezet. Rondom deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van planten voor de maatschappij. Want zonder planten geen voedsel, geen schone lucht om te ademen en minder kledingkeuze. Dus een belangrijk moment om ook de politieke partijen van Nederland hierop te attenderen.

'We moeten planten aanpassen aan klimaatveranderingen en schade door ziekten en plagen beperken', aldus Plantum. 'Wilde planten laten ons zien dat ze onder grote stress kunnen overleven. Juist in Nederland, met wereldwijd toonaangevende universiteiten en veredelingsbedrijven, hebben we de kennis om de productie te verduurzamen. Hiervoor is echter ander beleid nodig, zodat de maatschappij nog meer kan profiteren van de kracht van planten. Het 'kasplantje' moet weer sterk worden.'

Aandacht

Concreet vraagt Plantum aan de politiek structurele aandacht voor fundamenteel plantkundig onderzoek om de processen in en om de plant nog beter te begrijpen en daarna bij te kunnen sturen.

Daarnaast stimulerende regelgeving die eigendomsrechten proportioneel beschermt en tegelijkertijd uitnodigt tot verdere innovatie voor zowel de toegang tot genetische bronnen als het beschermen van nieuwe plantenrassen. Ook vraagt Plantum om werkbare regelgeving voor het gebruik van gerichte en efficiënte veredelingsmethoden zoals Crispr-Cas9.

'Het is zonde om de kracht van de plant niet optimaal te benutten. Zeker nu bewustwording voor de noodzaak van duurzaam produceren de productie onder druk zet', zegt Niels Louwaars, directeur van Plantum. 'De fundamentele kennis van universiteiten wordt door de hightech veredelingsbedrijven razendsnel opgepakt. Beleid belemmert echter vaak dat de potentie van planten optimaal kan worden benut.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer